Cuketa (spíše několik menších)
olej
grilovací koření
Cuketu nakrájíme na silná kolečka (ať je hodně „masíčka“), opečeme zvolna na oleji a když je opečená, posypeme ji štědře grilovacím kořením VITANA, nikdy žádným jiným! Rychle otočíme a z druhé strany to samé. Dáváme pozor, aby se nám koření nepřipálilo. I se šťávou přenéseme kolečka hustě k sobě na čerstvý chléb . Nakrájíme na porce. Vynikající záležitost, můžete používat i jako rychlé pohoštění. Je si dejte pozor, ať vás nedonutí stát u sporáku dlouho, banda jedna nenažr….hladová a mlsná….
Recept poslala: Věra.M.
Já vždycky vyfasuju od mladých přerostlý kyj.Tak akorát nastrouhat a udělat místo zelí k masu.
A tohle vypadá moc pěkně hmmmm.
Rybářko, v naší rodině se malé cuketky téměř nepoužívají. Od nepaměti nás bývalo k jídlu tolik, že sklizeň malých by znamenala nepěstovat nic jiného, neb by nezbylo místo. Zpracovávám tedy kyje. Vyžadují jen trochu delší čas na plotně.
Tématicky podobně je dodávám na grilovačky: Kyj nakrájím na kola, vyndám střed se semínky (vypadá to jako divný ananas). Ve velké míse smíchám hladkou mouku se solí a mletým kořením podle chuti, nasypu kolečka a prohazováním a hrabáním všechno obalím. Nechám chvilku odležet, cuketa pustí šťávu, pak štědře zakapu olejem a znova promíchám ve vzniklém blátíčku. Pak už jen nechám mísu stát vedle ohně a jakmile je mezi flákotama místo, lupnu tam kolečko… S chlebem skvělé. Je-li člověk chudý a na chleba nemá, tak s kusem masa se to taky rýmuje.
No jasně.To já vím že se dá sníst i pŕerostlá cuketa však jiné nemám a dokonce mi nevadí ani ty semínka.Mám je strašně ráda v trojobalu.Jsou sice docela rozblemcané a ostatní se ofrňujou ale já se snimi láduju.To ta naše parta chce kyj jen jako zelí.
Jarybarko, až budeš dělat to cuketový zelí, pošli recept. Já dělám jen kedlubnový nebo klasiku.
Jani to je jen nastrouhana cuketa na hrubém struhadle.Osolím a nechám trochu vypotit aby nebylo moc vody.Vyklepu vodu pŕez síto a pak šup s ní na zpěněnou cibulku.Chvíli dusim -ne moc dlouho a pak jen ochutíme octem a cukrem jak máte rádi.
Nezahušťuji nám to chutná tak.
Já ty přerostlé podélně rozkrojím a vydlabu. Mleté maso opeču na cibulce, přidám vydlabaný vnitřek z cukety, podusím. Dám pryč z plotny, smíchám s nastrouhanou nivou, naplním vydlabané cukety a dám péct do trouby. Máme toto jídlo rádi jak teplé, tak studené. Vždy podávám s chlebem.
Přesně tak jsem to dělala i já. Akorát nemíchám maso s nivou, ale sypu ten strouhaný sýr nahoru. Jakýkoliv. Např. tučnou goudu.
Jo tyhle cuketové plátky vypadají jedle. Já takhle dělávala bedly nebo velké hlavy růžovek. Okmínovala jsem, posolila, okořenila, obalila v hl.mouce s paprikou a vložila opatrně do rozpáleného sádla. Pár vteřin na jedné straně, pár na druhé a šup s tím na krajíček měkkého chleba………. sádlíčko se taky trochu přidalo, jejda, to byla mňamka.
Ježíši ticho tady s těma růžovkama!Já už 2 dny lítám po lese a bída s nouzí.To a syrovinka jsou moje nej houby.
Syrovinka na plotně, jen posolená…!!!! Jednou jsem si takhle na chalupě udělala tři pěkně rostlé… A otrava! Už už jsem se chystala na pohotovost. Bylo mi strašně zle… Nebyla to syrovinka, byla to právě počatá posléze prvorozená…
Jáí jsem se u té třetí dopracovala k takové dokonalosti, že jsem nemohla ani cítit Jar, kafe a syrové maso.
Problinkala jsem se k váze před porodem -3,5 kg a Anička mělo pouhých 4,15. Když si vzpomenu na tu sestru a její škleb – „no mamino, jak to dítě bude vypadat, když jste nepřibrala ani deko?“