(2564) Batlama – turecký chléb

700 g polohrubá mouka
1 hrnek mléka
1 hrnek horká voda
1 kostka čerstvé droždí
1/2 lžička krupice – cukr
1/2 hrnku olej (olivový)
lžička soli
Jeden den nám došel chleba, prostě se zapomměl koupit. Takže do kuchařky a honem něco vymyslet, aby bylo co ke snídani..
Do teplé vody nasypeme cukr a počkáme než se rozpustí. Přidáme droždí a počkáme, než se nám udělá kvásek.
Mouku smícháme se solí a zalijeme tuto směs teplým mlékem. Přidáme kvásek a nakonec (olivový) olej. Vyhneteme hladké těsto.
Necháme ho odstát cca 1 -2 hodiny na teplém místě.
Rozdělíme si těsto na 8 -12 kuliček a znovu je necháme odstát cca půl hodiny.
Vytvarujeme si z nich placku a pečeme je na suché pánvi nebo plotně. Upečené je ukládáme na sebe a přikryjeme je vlhkou utěrkou, aby byly měkké.
Podáváme k různým omáčkám, masu nebo jen tak k horkému čaji nebo kávě. Dobrou chuť!

Pozn: tenhle recept jsem oprášila od roku 1988, kdy byl Vlastík služebně v Turecku.
Doporučuji dát trochu víc soli, já dala půl lžičky, i když jsem věděla, že solí hodně, ale bylo to málo.
Jinak Turci tento chléb buď podávají k pečenému masu, nebo ho pouze prokrojí a vloží do něj máslo (vím od Vlastíka) My jsme si ho dali k polévce a jen tak s hrnkem studeného mléka. Pekla jsem na kamnech, každá placka tak asi 5 – 7 minut po každé straně, záleží ale na intenzitě topení. Turci ho pečou v peci, tudíž by se dal péct určitě i v troubě.
Je to dost syté, jedna větší nebo dvě malé placky a hrnek mléka a byla jsem přežpapaná. Zbytek dát do mikrotenového sáčku a ráno dát rozpéct do mikrovlnky nebo znovu na chvilku na kamna…

Experimentovala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2564) Batlama – turecký chléb

  1. sharka.68 napsal:

    vypadá to přesně jako pita chleba, co si kupuju v zeměkouli 😀

  2. Macůrková Jana napsal:

    Je to ale optravdu Batlama (NejRecepty). A nejlepší jsou hned z plotny, horké. Tomu se nic koupeného nevyrovná.

  3. Francizska napsal:

    Tak teď tomu nerozumím. Oprášila recept z roku 1988. Už si asi nepamatují, ale ty recepty tady tehdy byly? Anebo ho manžel přivezl?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..