(2592) Foukanec neboli vyběhlík

3 vejce
200 g polohrubá mouka
500 ml mléka
4 lžíce oleje
1/4 lžičky soli
Celá vejce rozmícháme se solí (ne elektrickým šlehačem). Potom je zalijeme vlažným mlékem, zasypeme moukou a z této směsi umícháme těsto. Na pekáč do trouby dáme rozpustit tuk. Na něj nalijeme těsto a v troubě předehřáté na 250 st. zprudka pečeme, aby na svítku naskákaly puchýře a zčervenal. Po upečení ho nakrájíme a podle chuti sypeme skořicovým cukrem nebo potřeme marmeládou, jogurtem či zakysanou smetanou.

Pozn: dotaz Vlastika – co to je za název? Moje odpověď – tak se podívej do trouby. Poté už věděl – Foukanec. Na dně pekáče byly obrovské puchýře, které při vychladnutí trochu splaskly. A vyběhlík? Celá ta maxi palačinka se snažila pekáč všemi směry opustit.

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (2592) Foukanec neboli vyběhlík

  1. Vera M. napsal:

    To jest Clafoutis , ve tvém podání bez ovoce a nahoře popřípadě cukru , který krásně zkaramelizuje . V troubě to opravdu vypadá jako Hrnečku, vař

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Škoda, že se to potom zas splácne. Koukám na tu „vaničku“ a dumám, na co by se dala použít. 😉

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Takže to je vlastně megapalačinka pro líný kuchařky 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..