3 vejce
200 g polohrubá mouka
500 ml mléka
4 lžíce oleje
1/4 lžičky soli
Celá vejce rozmícháme se solí (ne elektrickým šlehačem). Potom je zalijeme vlažným mlékem, zasypeme moukou a z této směsi umícháme těsto. Na pekáč do trouby dáme rozpustit tuk. Na něj nalijeme těsto a v troubě předehřáté na 250 st. zprudka pečeme, aby na svítku naskákaly puchýře a zčervenal. Po upečení ho nakrájíme a podle chuti sypeme skořicovým cukrem nebo potřeme marmeládou, jogurtem či zakysanou smetanou.
Pozn: dotaz Vlastika – co to je za název? Moje odpověď – tak se podívej do trouby. Poté už věděl – Foukanec. Na dně pekáče byly obrovské puchýře, které při vychladnutí trochu splaskly. A vyběhlík? Celá ta maxi palačinka se snažila pekáč všemi směry opustit.
Vyzkoušela Jana Macůrková
To jest Clafoutis , ve tvém podání bez ovoce a nahoře popřípadě cukru , který krásně zkaramelizuje . V troubě to opravdu vypadá jako Hrnečku, vař
Kdyby sis ten recept na clafoutis přečetla, tak tohle nemůžeš napsat. Já si ty recepty nevymýšlím, vždycky odněkud čerpám. (najdi si to na sRecepty) Takže plácnutí do vody, jen abys něco napsala.-
koukám na to, CtrlC a CtrlV , chybu jsi nechala..nechápu,proč tomu říkají Foukanec, když je to naprosto obyčejnej svítek.., ale odpověď na to nečekám ani od nich a ani od Tebe..
viz třeba: toprecepty – maminčin svítek
Nevím, jak ty děláš svítek, ale tohle není ani svítek (chybí prdopeč, není krupička, ale polohrubá mouka). Ale, moje teta dělala z polohrubé mouky palačinky, ty to připomíná nejvíc a to i chuťově). Jinak, myslím, že to nemusí být jen nasladko, i když podle recepu to tak je, dovedla bych si to představit klidně i s masem nebo špenátem.
Není-li to svítek, tak proč je v samotném receptu nazýván svítkem?
Pro Boženku: mmyslím, že to je některý z historických receptů a tam je to ázvoslové dost často jemně řečeno podivné. Ale svítek to není už svou konzistencí.b
Proč tomu říkají foukanec, jsem vysvětlila nakonec v té poznámce.
Ta chyba nebyla zkopírovaná, to je moje chyba při opisu. Nevím proč Bramboračka při kopírování vrátí původní barvy, i když všechno písmo bylo převedeno na černou. A nejde to odstranit jinak, neř přepsáním ručně. A chybu, pokud jsi myslela tu, co já, už jsem odstranila.
ne, tu chybu jsi zkopírovala a máš ji tam furt…
Pro sharku: nemáš-li jiné starosti….
No mě jen udivilo , že to jíš na sladko jako moje oblíbené Clafoutis , klídek , nic se neděje .
Ta verze na oleji a bez cukru v těstě
Škoda, že se to potom zas splácne. Koukám na tu „vaničku“ a dumám, na co by se dala použít. 😉
Asi na nic, ona je vláčná a po vyndání z pekáče poněkud nedrží tvar.
🤣
Takže to je vlastně megapalačinka pro líný kuchařky 🙂
Asi tak nějak, ale je to dobré a zmizelo to, já ani nestačila ochutnat.
To byla slušná porce. Kolik lidí na to bylo. Fakt jsi ani nestihla ochutnat?
Byli na to dva – Vlastik a Vašek. Ale ono to vypadá hodně, ale je to jako 4 klasický paalčinky.