Je doporučen čerstvý,tvrdý, bílý celer bez rezavých skvrn.
Nálev : na 1 litr vody 1/4 l octa,
100 g cukru, 30 g soli
Kyselina citronová
Nové koření, celý pepř, hořčičné semínko
Celer namočíme dostudené vody, po chvilce jej omyjeme, oloupáme, opláchneme a nakrájíme na kostičky, proužky nebo plátky podle chutě. Hned je vsypeme do vařící vody s kyselinou citronovou a při mírném varu uvaříme skoro doměkka. Uvařený celer propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vsypeme do čistých nahřátých sklenic. Celer proložíme plátky cibule a kořením (hořčičné semínko, celý pepř, nové koření). Zalijeme horkým nálevem, uzavřeme a sterilujeme.
Větší sklenice nahříváme cca 20 min na 95 st a sterilujeme 30 min při 95 st.
Olej nepřidáváme,protože v žádném případě, protože je možnost žluknutí.
Nakládal Petr Zeman
K čemu přikusovat? Místo okurek? Vypadá to dobře. Jen mě mate, že tam pan Petr nedal žádnou pálivost. 😉
Jo, místo okurek. A u Hrušínských, (od Milušky Šplechtový mám obdobný recept) to baštili i jen tak.
Zeptej se mi Petra, jestli by to slo nastrouhat. Ja celer moc rada, ale nudlicky. Dik
jasně, z nudliček jde pak bez nějakýho crcání, udělat salát….
Sama jsi sem dávala skoro stejný recept pod číslem 404 – strouhaný 🙂
Ma tu jine koreni. 😉
A všimly jste si toho krásného ubrusu ? Ten je 😏
Věrko, taky jsem si všimla.