300 g vepřového mozečku
1 lžíce másla nebo oleje
2 vejce
1 velká cibule
sůl, pepř
starší chléb na topinky,
olej,
česnek
Mozeček očistíme a vybereme případné malé úlomky kostí.
Na másle zpěníme cibulku, přidáme mozeček, pepř a sůl a asi 15 minut mícháme.
Nakonec přidáme vejce a a necháme je srazit. Pozn: vejce nejsou nutná, lze jenom mozeček podusit na cibulce a okořenit.
Vzniklou směs ještě dobře promícháme a podáváme na topinkách, zdobíme kapií, okurkou ap.
Autorka receptu: Jana Macůrková
A jejda. Toto bývala první mňamka při domácích zabijačkách.
Vajíčka se přidávaly, aby toho bylo víc a česnek přímo do směsi,
jedlo se s čerstvým chlebem a okurkou. Díky za připomenutí této
dobroty.
Bylo mě po tom vždycky těžko, ale nikdy jsem neodolala, teda když zbylo.
Jojo, to si pamatuju. Když se zabíjelo prase u babičky tak tohle jídlo jsem měla snad nejraději. Pak ovar, pak užírání dalších dobrot………. Jednou jsme dělali zabíjačku na chalupě. Koupili jsme už zabité prasátko a sami si vytvářeli dobroty. Byl to úžasný víkend.
Mozeček na cibulce je výborný, mám ho ráda jak s chlebem k večeři, tak i s omaštěným bramborem a zeleninovým salátem k obědu. Ale skvělý je také smažený jako řízek. Očištěný (nerozbité půlky) mozečku osolit, obalit v trojobalu a usmažit. Ta příprava je tedy „patlámo, patlámo“, ale výsledek to vynahradí a na světě je relativně levné a velmi chutné jídlo.
U nás ho asi historicky někdo neměl rád, protože doma jsme to NIKDY neměli a nikdy jsem to neochutnala. Ale podle receptu jsem konečně pochopila, proč to, co jsme včera večeřeli se jmenuje květákový mozeček. 🙂 Jestli to jen trochu chutí připomíná mozek – si to představuju, asi kvůli konzistenci – tak jsem ve velkým pokušení vyzkoušet. Stačí mi pro tři na topinky jeden?
Mozeček se kupuje na váhu, u nás (Masna Třebovle) stojí asi 30 Kč kilo.
Já měla cca 50 dkg, bylo na x topinek, zbytek jsem domlsla k večeři se dvěmi houskami. Takže bohatě stačí těch půl kg.
Díky.
No já nevím , ale při zabíjačce jsme měli vždy jen jeden mozeček a mazalo se cca 10chlebů. Muselo se dát víc vajec.
U nás doma, babička i mamka kupovaly vždy morkové kosti na polévku a pak se z kostí vyklepával morek a namazal se na chleba a osolil. Muselo se to jíst teplé, jinak to chutnalo jako sádlo a mazalo se v puse.Někdy se stalo, že tam zůstraly malinké kostičky, to mi vadilo. Takže ochutnala jsem to, ale že bych toužila po takové pochoutce, nemůžu říct. Nikdy jsem neslyšela, že by se morek prodával na kg, alespoň u nás ne. Ale fakt, že u nás poslední masnu zrušili před půl rokem. Jsme městys s 9000 obyvatel a žádná masna, jen jeden malý Albert a na druhém konci malý obchod Brněnka, toť vše.
Jiřinko, tady asi došlo k nějakému informačnímu šumu – já popisuji mozek , ne morek!!!!
No, to se teda povedlo, mám morek místo mozku, ale na světě jsem ráda. Díky
To nic, tatínek říkavali – holinky nebo hodinky, obojí se natahuje… a ještě hezčí – hovínko nebo chroust, obojí křópe….
Jiřinko, tak tvé odpovědi jsem se nasmála. Mám na mysli, že máš místo mozku morek. Dost dobrý. Asi to začnu používat.
Jinak – jako dítěti mi taky dávala matka morek na chleba. Rovněž netoužím po takové pochoutce. A klidně budu i „out“, protože teď se to podává v nóbl restauracích jako hit, je to prostě „in“. Jinak se to dost používané v italské a francouzské kuchyni. Ale nemusíme mít všechno, že? Prostě nebudu gurmán, ale vůbec mi to nevadí.
Mozeček jsem neviděla prodávat,ani nepamatuji,kdy naposled a navíc je to nezdravé.Mozeček obsahuje nejvíce cholesterolu ze všeho masa.Jsem sice
tlustá,ale nemusím to ještě podporovat………
Kolik ho sníš za rok? Já tak 20 dkg, a to si myslím, že nijak tu hladinu neovlivní.
Mám poznatky, že daleko víc se na cholesterolu podílí špatný stav ledvin – potvrzoval mi to jeden kolega, který trpěl na záněty ledvin a cholesterol v hrozných hodnotách.
Ivo, v tabulkách jsem si našla, že ve 100 g mozečku je 2000 mg cholesterolu, tj. 2 g, tzn. 2%. Nemíním Vás přemlouvat k jeho konzumaci, ale Vaše obavy z něj jsou možná přehnané. Mějte se hezky.
Já se fakt bát nemusím,neb jsem ho několik desetiletí neviděla a jako dítěti mi nechutnal.Ale měla jsem ráda brzlík,jako řízek,a ten jsem neviděla zrovna tak dlouho.Možná to mají v Makru nebo Globusu,ale to je pro nás hodně z ruky.Ale zato cholesterol mám v pořádku,s podivem.
V pořádku ale podle které nomy – za poslední dva roky se snížila hladina cholesterolu nejméně 3x, původní v pořádku do 6, potom do 5,8, loni do 5,5, a teď už je normál pouze 5,2. Z toho je vidět, jak krásně na nás vydělávají farmaceutické firmy. Jinak já jím vše a mám momentálně cholesterol 5,1.
Můj tchán(90) se onehdy cpal bramboráky se škvarkama. Při pátém tchyně jen hlesla.:“Chlesterol“. Děda: „Snacho moje, vidíš tam nějakej?“ Já: „Nevidim.“ Děda: „Babi, vidíš, taky nevidí, ani ty ne, ani já. Nikdo ho nevidí. Tak vidíš, nejni tam!“ (Nejni ani v bůčku, buřtech… ani v jeho krevním obrazu!)
Vejdu se do 5.2.já chodím,chca nechca,na krev každého 1/2 roku.Taky jím vše,i když té potvoře cukrovce II.typu se to trochu nelíbí a moje nově objevená dna taky někdy prská.Nojo,no……..
U nás mozeček nikdo neměl rád, dával se do zabijačkové máčky (omáčky).