…aneb…než odkvetou pampelišky.
200 g menší těstoviny
100 g šunka nebo kuřecí maso
20 květů pampelišek
10 kapek citronové šťávy
sůl
Těstoviny uvaříme ve slané vodě, ocedíme a necháme trochu vychladnout.
Pampeliškové květy nakrájíme nebo nastříháme tak, aby se rozpadly na nudličky.
Šunku nakrájíme na drobno.
Všechno smícháme dohromady a pokapeme citronovou šťávou. Necháme chvilku rozležet.
Je to nejen dobré, ale i zdravé, především obsahem vitamínu C a karotenu.
Experimentovala Jana Macůrková
svého času, když nebyly kapary, jsme nakládali poupata pampelišek do solného nálevu..někde to vyhrabu, i když teď kapary běžně k dostání jsou,jak v slaném nálevu, tak ve vinném octovém..ale jak se zdražuje,asi tyhle osvědčené receptíky zase všichni vytáhnou….
Šárko, určitě to vyhrab, měla bych o recept zájem.
Zatím si vyrob Sharky recept 1806, na mě se ještě 2 maličké skleničky smějí a čekají na svůj čas . Výborné i jako dárek
To se trochu nedá srovnávat. 🙂
Jasné , ale ingredience třeba doma má – i chuť něco vyrábět
mám to napsaný úplně stejně, takže to sem jen kopíruju…
Z čeho vyrobit „falešné“ kapary
Kapara trnitá miluje klimaticky příznivé Středomoří, a proto se s ní v české přírodě nesetkáme. Přesto mohou právě některé druhy rostlin, které u nás běžně rostou, posloužit pro výrobu „falešných“ kaparů. Výsledná chuť se liší podle použité bylinky a charakteru nálevu.
Rostliny vhodné k nakládání poupat:
pampeliška
sedmikráska
medvědí česnek
lichořeřišnice
černý bez
Udělat si vlastní „kapary“ je snadné. Nasbírejte čerstvá a nepoškozená poupata. Poté je důkladně propláchněte čistou vodou a nechte okapat. Následně je vkládejte do zavařovací sklenice. Každou vrstvu poupat zasypte solí. Na závěr vše zalijte horkým octem. Sklenici uzavřete a nechte alespoň 1 týden uležet. Před použitím je možné poupata opětovně propláchnout vodou, a to kvůli snížení obsahu soli.
Já je teda dělat opravdu nebudu. Nemán ráda náhražky. A navíc nám to vůbec nechutná.
Myslím si, že vzhledem k oteplování by se možná dala kapara vypěstovat už i u nás. Nevím, ale kde ji sehnat.
My nedělali pampelišky, ale blatouchy.
Nakládaná pampelišková poupata tu jsou pod číslem 2151.
Děkuji za připomenutí, úplně jsem na recept zapomněla