40 – 50 květů bezu
2,5 – 3 l vody
1 polévková lžíce (ne plná)
kyseliny citronové
0,6 kg cukru
Květy (vybíráme ty krásně světlé, bez hmyzu (mšice), zbavíme silnějších stopek.
Nasypeme do většího hrnce, posypeme kyselinou citronovou a zalijeme studenou vodou.
Druhý den dáme pomalu vařit a vaříme asi 1,5 hodiny. Občas přilijeme vodu.
Necháme vychladnout, přecedíme přes plátno. Přisypeme cukr a znovu svaříme.
Nalijeme do lahví, zavíčkujeme a necháme v chladu.
Pokud máte strach, že tekutina bude kvasit, přidejte na špičku nože kyselinu sorbovou.
Ředíme studenou perlivou vodou 1 : 10.
Vyzkoušela Jana Macůrková
po ostříhání z květů vylejzaj i hmyzíci,o kterých nevíte,že na květu byli..když květy necháte chvíli ležet (ne na sobě) hmyzíci zdrhnou (netýká se to mšic)..jinak je to skvělý pití…receptů je spousta, tak se přidejte, kdo máte a dejte ty svoje….
Další recepty ráda uvítám, VZK není nikdy dost. Teď jsem zpracovala ty, které jsem měla vybrané a potřebuji další. Jinak tenhle recept je z těch, kdy se do vody dostane asi nejvíc chuťových látek z květů, viz barva sirupu.
Tento recept je určitě skvělý, ale podělím se s vámi o můj „z nouze cnost“. Byli jsme s manželem natrhat bezové květy a chtěla jsem z nich vyrobit marmeládu. Začátek byl že se svaří 20 dkg třtinového cukru a osm deci vody, nechá se schladnout, ponoří se do ní natrhané květy bez silných stonků aby nekoukaly ven, něčím se zatíží a nechají louhovat do dalšího dne. Vzhledem k tomu, že mě už tři dny trápilo srdíčko a včera to už bylo na špitál, rozhodla jsem se že budu odpočívat a tak jsem tento výluh jen scedila a přidala citronovou šťávu. Je to výborné naředěné studenou vodou. Třeba se někomu tento fofr recept může hodit.
Určitě . Je to výluh – je . Voňavý