3 kg dobře vyzrálých jahod
1 kg želírovacího cukru (3:1)
1 kávová lžička kyseliny citronové
Jahody odstopkujeme, nasypeme do většího hrnce a lehce pomačkáme. Necháme rozvařit a přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou. Ještě chvilku povaříme a necháme trochu vychladnout.
Nahoře na tekutině se usadí jahody. Přes cedník přecedíme větší část husté jahodové šťávy, která ve skleničkách ztuhne na rosol, zbytek použijeme na hustý džem. do skleniček plníme horké.
20 kg jahod zpracovávala Jana Macůrková
Pondělí.
Sorry, ale toto alespoň za mne opravdu ne … jen jednou jsem tuto věc 3:1 použila zrovna na jahody, ale je to fakt opravdu nedobré. To raděj bez těchto vynálezů, a s cukrem 🙁
Já si loni přivezla želírovací cukr z Německa a bez problémů. Jinak ten cukr je pouze cukr s přídavkem jablečného pekinu aby džem dobře ztuhl. A to 3:1 je lepší než2:1, stačí na 3 kg ovoce 1 kilo cukru.
Nevím, dělám s 3:1 a špatnou chuť jsem nezaznamenala. Raději takto, než kupova na marmeláda, ale každý na to má svůj názor a to je v pořádku. Já obdivuji Janu že to vše zpracovala, já bych při pohledu na to množství asi utekla.
Marmeládu nekupuji od roku 1972, kdy jsem byla na brigádě ve Frutě.
Mě vyléčil SLOVLIK Nové Mesto nad Váhom v roce 1981 😁
Já kupuji (pokud nemám svoje) pouze kompoty, tam vidím, co tam plave……Ale marmelády nebo džemy ne.