cca 1/2 kg menších pevných jahod
4 – 5 lžic cukru
rum
Jahody odstopkujeme a nasypeme do sklenic. Průběžně prosypáváme cukrem. Když je sklenice plná, zalijeme rumem. Necháme asi 14 dní louhovat.
Používáme na koktejly, poháry pro dospělé….
Zkoušela Jana Macůrková
Tohle je na úterý.
😰No nazdar, hluboký obdiv, to si ani nedovedu představit.
Pardon, tenhle příspěvek patřil pod zmínku o zpracování 20 kg jahod. To bych fakt nedala.
No, ono více než polovina šla rovnu do mrazáku v podobě dřeně. Další část celé velké na knedlíky a také do mrazáku. jen menší část se zpracovala na dřem ap. Takže největší část práce bylo jak já říkám vypeckování (odšťopkování). Jinak to šlo.
Asi dobrej konzervant, ale preferovala bych sežpapání jahod za syrova. Jenže já je musím kupovat, takže jasně k nim mám jinej přístup…
Já je kupovala taky, na zahradě mi nějak nejdou (sucho)a tak do rumu šla jen jedna sklenice.
Krásné jahody . To víš že jo . Budu konzumovat koktejly tohoto druhu a kupovat xxxxl
Loni při nadbytku ostružin jsem vyzkoušela jeden recept (přinesla mi ho teta, název kouzelný – „ohnivé ostružiny“: oprané a osušené ostružiny ve sklenici prosypat cukrem, protřepat a zalít rumem. Protože ostružin bylo hodně, stoupala spotřeba rumu. Tak jsem fázi prosypávání ve sklenici vynechala, nasypala do mísy, prosypala cukrem, občas lehoulince míchla, no spíše protřepala Ovoce kapku změklo, líp se to nandavalo do skleniček, a pak už jen zalít tím rumem. Já jsem ještě zvonem odsála vzduch. V chladné spíži, ve sklepě či v lednici to vydží (mám ještě teď), a dobré je to na pohárky, zmrzlinu, i jen tak. A myslím, že se to dá použít i na jiné ovoce (i na ty jahody) a i s jiným alkoholem. Jen ty ostružiny jak nebyly změklé, tak toho rumu potřebovaly hodně.
Manžel prosypával nějaké to ovoce cukrem. Když bylo víc černého rybízu, ostružin, nebo i arónie, ale zalít to ještě rumem, tak to nás ani jednoho nenapadlo. To by byla dobrota.