dva střední celery
1,5 litru vody
sůl
cukr
pepř
ocet
Celer očistit a nakrájet tak na 1-2 silné plátky.
Do vody rozpustit cukr, sůl, pepř a ocet, vše podle chuti, prostě lák.
Do láku dám celer, bobkový list a nové koření. A pak vařím. Celer nesmí moc změknout Pak odstavím a dám vychladnout.Pak to celé přeliju do kameňáku a nechám tak dva týdny odležet v chladu. Je to jednoduchý a zdravý.
PS: já nemám kameňák, tak do velké sklenice a chladu a tmy.
Recept Milušky Šplechtové, resp. paní Evy Hrušínské vyzkoušela Jana Macůrková
Kameňák nemám, chlad a tmu v bytě neudělám – tak dej vědět, jakej byl.
Chiodím kolem sklenice a užírám. Jen jsem ho měla nechat trochu dýl povařit.
A tma a chlad? Lednička to jistí, udělej menší sklenici z půlky celeru a určitě se tam vejde.
Mám ráda nakládaný celer,ale toto mi přijde pracné.Syrový celer nakrájím ,nebo nakrouhám,zaleju okurkovým nálevem a dám zavařit.Za pár dnů,mňam,mňam….
Jenomže Deko má úplně jinou chuť.
To je možné,ale Deko nepoužívám,Dělám si vlastní nálev,údajně znojemský a ten používám na zeleninu univerzálně ,do červené řepy přidám fenykl.do kapií trochu oleje,atd..