1-2 dobře vyzrálé cukety
1 l ananasový džus
2 – 3 lžíce třtinový cukr
2-3 lžíce octa
Cukety oloupejte a nakrájejte na kolečka. Oloupejte je. Z každého kolečka vykrojte měkký střed se semínky. Pevný okraj nakrájejte na hranolky.
Zalijte vodou, do které jste přidali asi 3 lžíce octa.
Nechte stát v chladu do druhého dne.
Cuketu oceďte, propláchnete studenou vodou a nasypte do většího kastrolu.
Zalijte ananasovým džusem, přidejte cukr a nechte 5 minut povařit.
Přendejte do sklenic, zavíčkujte a 10 minut sterilujte.
Nechte asi 14 dní rozležet. Používám na pizzu Hawai nebo jako kompot.
Pozn: Cukety doporučuji opravdu pevné, přerostlé, jak já říkám, Zepelíny. Pokud použijete mladé, může se vám stát, že po uvaření budete z nich mít povidla.
Připravila Jana Macůrková
Toto je výborný kompot. Kdysi v mládí jsem tak dělala až 40 ks sklenic a všechno se snědlo. S ananasem nám chutnalo víc, než s pomerančem. 🙂
V mladi s cuketou? Ne s dyni?
Já to kdysi dělávala z dýně (největší měla 65 kg). Tohle má ale konzistenci opravdu jako ten ananas.
To jsem ještě ani nevěděla, že cuketa existuje, jasně že s dýní. Omlouvám se.
Všechny jsme dělaly ananas z dýně,moc mi to nechutnalo,ale kde to bylo moc dobré,
byla bowle,kterou jsme si dělali v práci.Všechny možné kompoty do 10kg kýble,přidat rum,červené víno a sekt .Kluci pak chtěli hlavně „omáčku“ a ženám nechávali „knedlíčky“.Tak v tom mi ta ananasová dýně chutnala.