(2719) Řízky z cukety

1 menší cuketa
4 vejce
100 g goudy
1 lžička sušené cibule (nahradila jsem sušeným česnekem)
sůl
pepř
50 g hladké mouky
100 g strouhanky
olej na smažení

Cuketu nakrájíme šikmo na plátky silné 1 cm, každý z obou stran osolíme, skládáme na sebe a necháme je 1 hodinu vypotit. Mezitím si z vajec, jemně strouhaného sýra, pepře a trošky soli dobře promíchám směs a strouhanku smícháme s moukou. Vypocenou cuketu dobře osušíme, vždy jeden plátek protáhneme vaječnou směsí (sýr na ní napoprvé neulpí), obalíme ve strouhance s moukou, znovu dáme do vaječné směsi, kde se nabalí i sýrem, strouhanky  a hned vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme do zlatova.

Podle Receptů bez Brepty vyzkoušela Fialka a píše: „Potud recept. Problém nastane při druhém obalování vaječnosýrovou směsí, která okamžitě sjíždí z cukety i s prvním obalením. Kýženého výsledku lze dosáhnout snad jen tak, že jednou obalený plátek necháme na strouhance, na horní stranu naneseme lžičkou vaječnou směs, posypeme strouhankou,  opatrně obrátíme a totéž provedeme i na druhé straně a velice šetrně  přeneseme do oleje. Usmažené řízky necháme odkapat na papírové utěrce a podáváme. Jsou opravdu výborné, křupavé, ale jejich přípravu doporučuji  pouze psychicky velice silným a odolným jedincům.“  🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2719) Řízky z cukety

  1. IvaC napsal:

    Dělala jsem včera taky podle Seznamu a do té vaječné směsi dávala tu sušenou cibuli.Ale na vypocenou cuketu jsem směs nedávala,obalila jsem v mouce,vždyť je to vlhké,a pak teprve do té směsi.Dneska ráno.protože jsem toho měla hodně,tak zbylo,jsem ochutnala studené a byla to mňamka…

  2. sharka.68 napsal:

    na druhé obalení jsem to kydla na pánec a na to položila jednoou obalený plátek cukety..pak kydla znovu na pánec a obrátila na to tu po jedné straně osmaženou cuketu…šlo to líp a rychlejc… a bez Breptů to nebylo..

  3. Macůrková Jana napsal:

    Já jsem dneska smažila máslovou dýni. A byla daleko lepší než cuketa. Škoda, že mám zatím jen jednu, i když byla veliká a kus tam ještě je.

  4. Vera M. napsal:

    Krásné a dobré. Stojí za tu námahu 😋

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nejvíc luxusně vypadají ty malé brambůrky a snad jedlé kytičky.
    Řízky z cukety mám ráda, ale asi bych se s tím takto ne…la. Běžně je obalím nejdřív v mouce, potom ve směsi vejce a sýr a nakonec ve strouhance. A taky dobrý 😋😋

  6. jarybarka napsal:

    No konečně došlo na moje oblíbené obalované cukety.Už jsem jich letos zpracovala fakt haldy.A zítra konečně budou řízky.
    Obaluji osolené v ochucené mouce -paprika bylinky pepř a něco ostřejšího.
    Jsou po osolení vlhké tak se té směsi nalepí dost.Rychle je protáhnu vajíčkem a šup do strouhanky a přitlačím.Sýr nedávám. Smažím.
    Můžu je i studené.

  7. kvetula.v napsal:

    Vypadá to luxusně, ale nejsem dost silný a odolný jedinec, abych se s tím takhle patlala. Dělám se sýrem v provedení jako Úsměvka a nebo bez jako Evička. Letos ještě obalené nebyly, ale brzy na ně dojde 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..