(2941) Krakonošův oheň

vepřové maso 400 g
cibule 200 g
máslo 40 g
hladká mouka 15 g
smetana 33% 250 ml
sádlo, olej,
sójová omáčka
paprika
chilli
pepř a sůl
větší hrnek vývaru

Maso nakrájíme na cca 2 cm velké kostky, dáme do misky, osolíme, opepříme, zakápneme sojovkou a olejem, zamícháme a necháme chvilku odležet. Mezitím si nakrájíme cibuli tak, abychom ji mohli rozebrat na jednotlivé proužky. Z másla a mouky si na pánvi vytvoříme jíšku, která by měla být dost řídká, abychom ji mohli lít do směsi. Pokud se to nepodaří, doporučuji zředit vývarem

Necháme rozpálit sádlo a nasypeme  maso, které necháme zprudka ze všech stran zatáhnout. Přidáme PL sladké papriky a trochu chilli. Toho dáváme podle chuti a podle toho, kdo bude s námi u stolu. Promícháme a necháme chvilku pracovat. Maso pouští šťávu, takže se nemusíme bát, že by paprika byla hořká. Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přilijeme jíšku a pořádně promícháme, aby se jíška přilepila na maso i cibuli. Podlijeme vývarem a necháme dusit do změknutí masa. Podle potřeby podléváme vodou. Když je maso měkké necháme vývar zredukovat na cca 20 % objemu a přidáme smetanu. Necháme prohřát a podáváme s rýží nebo hranolky.

Vařil Petr Zeman

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (2941) Krakonošův oheň

  1. jarybarka napsal:

    Vypadá to dobře.
    Krakonoš má také zahrádku a tak bych přidala nějaké bejlí – to já cpu všude.

  2. kvetula.v napsal:

    Já tedy nevím, jak si poradím s …“cca 2 m velké kostky“ … Krásný překlep 🤣🤣

  3. bozena.fialova napsal:

    Je to vlastně taková variace na vepřové na paprice, to mám ráda. S chilli bych velice šetřila, ale byly-li by, k dušení bych přidala trochu hub. V té smetanové omáčce jsou výtečné, mnohokrát vyzkoušeno. 🙂

  4. lakysa22 napsal:

    Je vidět, že vařil muž – chlapská porce😋
    A jak píše Fialka, s houbama to je moc dobré, jen to chilli nedávám.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..