Světlé těsto
100 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
75 g 100% tuku
hrst mletých lískových oříšků
Tmavé těsto
100 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
75 g 100% tuku
vrchovatá lžíce kakaa
Vypracujeme obě těsta a necháme je chvíli v ledničce odpočinout. Pak kousky těst vtlačujeme střídavě do nevymazaných formiček tak, aby byly naplněny asi ze 2/3. Chvíli pečeme ve vyhřáté troubě a jakmile těsto nabyde, snížíme teplotu na asi jen 50° a dopečeme zhruba půl hodiny. Mírně vychladlé vyklopíme z formiček. Cukroví je křupavé, ale křehoučké.
Poslala Fialka
další cukroví mého dětství, tohle se dělávalo v Děčíně ..měli takovou tradici – minimálně 14 druhů cukroví..ale dělávali třeba od každého jen jeden plech..ale droboulinké cukroví,jak pro panenky…a sestřenka, byť je jí 72 let, to dodržuje stále a její dcera také..jenže teď už pečou na kila, neb jich v dvougeneračním domě bydlí 8 😉 a děcka jsou pažravá…
Tak ono dnes jsou lidi více rozežraní,včetně nás,než byli dříve…
No jo, dětství…😍
Já to nikdy u nikoho neviděla a to jsem se narodila na stejném místě co Šárka a dětství prožila jen 12 km od ní….
Vypadá to velmi zajímavě a jistě to bude i velmi chutné, ale ochutnávka už musí počkat na příští rok. Jednak jsem před pár lety formičky darovala , tak posháním to silikonové plato na pracny a druhak se tu letos „vylíhlo“ velké množství velmi zajímavého cukroví a není v mých silách vše vyzkoušet (odvčera čekají na slepení pomerančová srdíčka), takže ukládám 😋😎
Ooooo, zajímavé