500 g cukru (klidně třtinový)
lžíce celých hřebíčků
3 svitky skořice
vanilkový lusk (esence)
3 kuličky nového koření
3 kousky kardamomu nebo 3 hvězdičky badyánu
1 lžíce rozinek nebo sušených brusinek (může být i kandovaného ovoce)
kůra z 1 citronu
Cukr nasypte do hrnce s nepřilnavým dnem a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Až bude zlato-hnědý, zalijte ho půllitrem vařící vody – pomalu, opatrně a hlavně fakt ne studenou! Míchejte, až se všechen karamel ve vodě rozpustí. Přidejte koření, ovoce a citronovou kůru a povařte pět minut. Hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte louhovat do druhého dne. Pak sirup přeceďte a slijte do sterilizovaných lahví – poslouží k ochucení svařáku, grogu nebo čaje.
Tak o tom jsem nikdy neslyšela,já jsem milovnice sušeného,či kandovaného ovoce a do čaje si ráda přidávám sirup nebo alkohol,protože je pokaždé jiný.Určitě zkusím a děkuji…
Recept zalahodil mému oku, teď v zimě to bude vítané ozvláštnění všelijakých horkých nápojů. Díky.
I mým a navíc i chuťovým pohárkům.
Když já sladké nesmím….. Tak jsem se zamyslela, když by se udělal jen vývar toho koření, bez cukru, jestli by to chvíli vydrželo?🤔 Chuť čaje by to jistě pozvedlo…😋😎
To bych to spíš macerovala v lihu, potřebuje to nějakej konzervant. Ale v lednici chvíli asi ano… ale fakt ne dlouho.
Poslyšte, vy mlsalky, to byl návod na jedlej dárek teda… 🙂
A to jako musíme všechno dobré darovat???? 😲😕
Když já vyrábím jedlé dárky povětšinou pro 🐻 a musíš uznat, že by to bylo pro mne za trest koukat, jak se olizuje a já nic….
Jupí, to je nápad! Jedlý dárek! Už vím, co si nadělím pod stromeček. 🙂
Hm…já dělala ostružinovej džem a trochu mi nich zůstalo, tak jsem povařila, přecedila, přidala koření…a nechám si to!!!
Taky si zasloužíš jedlej dárek 😉👍
Má to krásnou barvu.Ukládám.