Škraka – smaženice z hub, někde také praženice.
Měkké houby
vejce
krupice
cibule,
olej nebo sádlo,
sůl, pepř
Měkké houby nakrájíme na kousky.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme houby, osolíme a dusíme asi 30 minut.
Na povrch nasypeme opatrně poprašek krupičky a vmícháme do hmoty, která tak trochu víc zhoustne – toto můžeme několikrát zopakovat.
Nakonec přidáme rozšlehaná vejce a ještě asi 5 minut mícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
Podáváme s měkkým chlebem nebo bramborem.
Autorka receptu: Jana Macůrková
A to ukážou člověku, který nemůže do lesa, maje kotník v orteze, manžela v Motole a Děcka rozesetá po světě. Houby jsou jen krásný sen. Parádní jídlo ?
Zdravím a přeji brzké uzdravení a hodně hub na podzim?já to mám taky s odkladem.
Pak půjdeme spolu ju??
Dneska jsme byly s vnučkou a našly konečně trochu víc – 21 bílých hříbků, hodně lišek (na Moravě kuřátek – maje muže od Kroměříže, tak vím) a začínají hodně poddoubníci.
Takhle dělat chutě člověku hned po ránu. Přesně takhle děláme u nás, ale říkáme tomu smaženice. Jak já bych si dala, ale to bych musela bydlet někde jinde, u nás nic neroste už třetí rok.
U nás se dělá bez krupice, přidávám ještě trochu drceného kmínu
a na závěr vmíchám rozetřený česnek.
Teda Jani a Haderach, vy provokujete, vy mi dáváte.
Jak já bych si to dala – klidně tomu budu říkat i škraka, Hedarach – soused má na zahradě vatovce, taky dobrý. Jana taky smaží houby – viz starší recepty. Když nesmaží houby, tak řízečky. Teda vy mi děláte chutě. Ach jo, no a já mám jenom houby houby (tj. žádné houby, možná se zapřu a koupím žampióny).
Lovu zdar
Tak u nás se říká praženice a dáváme tam taky krupici, kmín, vajíčka a nakonec rozetřený česnek, ale kdy jsem ji jedla naposled to opravdu nevím. Na houby už nechodíme, nohy neslouží – škoda. Jinak moc dobrý pokrm.