(278) Škraka (moravský název, recept mojí tchýně)

Škraka – smaženice z hub, někde také praženice.

Měkké houby
vejce
krupice
cibule,
olej nebo sádlo,
sůl, pepř

Měkké houby nakrájíme na kousky.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme houby, osolíme a dusíme asi 30 minut.
Na povrch nasypeme opatrně poprašek krupičky a vmícháme do hmoty, která tak trochu víc zhoustne – toto můžeme několikrát zopakovat.
Nakonec přidáme rozšlehaná vejce a ještě asi 5 minut mícháme. Osolíme  a opepříme podle chuti.

Podáváme s měkkým chlebem nebo bramborem.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (278) Škraka (moravský název, recept mojí tchýně)

  1. Vera M. napsal:

    A to ukážou člověku, který nemůže do lesa, maje kotník v orteze, manžela v Motole a Děcka rozesetá po světě. Houby jsou jen krásný sen. Parádní jídlo ?

  2. 60anda napsal:

    Takhle dělat chutě člověku hned po ránu. Přesně takhle děláme u nás, ale říkáme tomu smaženice. Jak já bych si dala, ale to bych musela bydlet někde jinde, u nás nic neroste už třetí rok.

  3. raduna.ha napsal:

    U nás se dělá bez krupice, přidávám ještě trochu drceného kmínu
    a na závěr vmíchám rozetřený česnek.

  4. francizska1 napsal:

    Teda Jani a Haderach, vy provokujete, vy mi dáváte.
    Jak já bych si to dala – klidně tomu budu říkat i škraka, Hedarach – soused má na zahradě vatovce, taky dobrý. Jana taky smaží houby – viz starší recepty. Když nesmaží houby, tak řízečky. Teda vy mi děláte chutě. Ach jo, no a já mám jenom houby houby (tj. žádné houby, možná se zapřu a koupím žampióny).
    Lovu zdar

  5. Jiřina napsal:

    Tak u nás se říká praženice a dáváme tam taky krupici, kmín, vajíčka a nakonec rozetřený česnek, ale kdy jsem ji jedla naposled to opravdu nevím. Na houby už nechodíme, nohy neslouží – škoda. Jinak moc dobrý pokrm.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..