250 g pískového cukru
2 citrony
1 – 2 lžičky sušeného zázvoru
Několik plátků čerstvého zázvoru
na kvásek:
½ lžičky cukru
¼ lžičky sušeného droždí
V hrníčku rozmícháme 2 lžíce teplé vody, cukr a droždí a za občasného promíchání rozpustím droždí. Pak postavém hrníček na teplé místo a počkám, až začne droždí kvasit.
Do misky nastrouhám najemno kůru z 1 citronu, přidám cukr a sušený zázvor, přiliji 2,5 dcl vařící vody a nechám 10 minut odstát. Přileji trochu studené vody, scedím a naliji do plastové láhve. Doliji studenou vodou tak, aby tekutina měla teplotu lidského těla, přidám kvásek a doliji vlažnou vodou tak, aby hladina byla asi 5 cm pod uzávěrem. Láhev pevně uzavřu a nechám asi 3 dny stát při pokojové teplotě. Chodím ji několikrát denně kontrolovat a pokud je hodně tvrdá, tak opatrně povolím víčko, aby mohly uniknout nashromážděné plyny.
3 dny nechám kvasit. Po třech dnech dám pivo důkladně vychladit, pak láhev velice opatrně otevřu, pivo rozliji do skleniček, ozdobím je plátky čerstvého zázvoru a šťávou i kůrou druhého citron a podávám.
Můžete připravit i nealkoholickou verzi tohoto piva. Svařit mletý nebo sušený zázvor s vodou, cukrem a citronovou šťávou a nechat dobře vychladit. Ale to je spíš letní verze nealkoholického piva, podává se z ledem.
Recept poslala: Merlet
Teda do čeho všeho se nepouštíte, klobouk dolů….
Kdo co pošle, to upravím a přidám na Bramborajdu, alespoň je to tu pestřejší.
Nemáš představu, jakou tohle pivo má voltáž?
Taky si to rikam… a ac nejsem pivny nadsenec, tohle bych snad i vypila… a ta nealko-varianta- tu nekdy zkusim