zelí
rajčata – i zelená
papriky všech barev
mrkev
cibule, může být i červená
kedluben
feferonka – nemusí být
Deko, olej, ocet, cukr nebo umělé sladidlo
Zelí nakrouháme na hodně jemné nudličky, rajčata na plátky (já měla malá kokteilová a ty jsem nakrájela jen na poloviny), papriky nakrájet na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, ony se potom samy rozpadnou na nudličky, kedluben nastrouhat na hrubém struhadle, stejně tak mrkev.
Všechno dobře promíchat, na cca 3 kg směsi nasypat jedno Deko, nalít 0,3 l octa, kdo má rád sladší přidat ve vodě rozpuštěné umělé sladidlo nebo cukr, a opět dobře promíchat.
Necháme stát asi 3 – 5 hodin, až zelenina pustí šťávu, poté přidáme 4 dcl slunečnicového oleje a promícháme.
Směs nacpeme do sklenic, zalijeme nálevem, který nám zbyl po vybrání zeleniny (je to šťáva z té zeleniny), zavíčkujeme a 20minut sterilujeme.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Tak takhle udělat zeleninu jsem ještě nezkoušela, rajčata, papriku mám vlastní, zbytek dokoupím, výborný nápad, určitě udělám, jen trošku dosladím. Díky 🙂
Tady je výhoda, že můžeš jakoukoliv zeleninu vynechat a jakoukoliv přidat – pokud máš cuketu, nastrouhej na hrubo cukety, pokud máš okurky, přidej okurky. Já chci, až budu mít načatou Adélu, zkusit přidat kus dýně, kedlubnů mám dost, vynechám tedy zelí.
Pro mě tam vždycky!!! musí zůstat papriky!!! Čalamáda, tu já ráda… Jeden čas jsem tak 3x až 4x týdně jedla kyjevský chleba, deset deka blaťáckého zlata a sklenici čalamády. Nikdy se mi nepřejedla a jen ve dvou z pěti těhotenství jsem ji nemohla ani ve vzpomínkách…
Ježíši vy máte 5 dětí?Klobouk dolů,proto ty hlášky,už to chápu.jinak by se jeden zbláznil.Gratuluji vám……………
🙂 Není třeba smekat. Mám to ze dvou vrhů, tudíž nikdy jsem neměla doma pět dětí. 29, 27, 25, pauza, 12, 9. Jediný zádrhel který jsme řešili, bylo, jak zamezit tomu, aby tetička nechodila se synovcem do třídy…
Ale i tak, já mám 3 (37, skoro 35, skoro 31) a občas jsem jich měla dost. Je pravda, že dvě měly nějaký vrozený zdravotní problém, zejména u kluka to bylo hodně složitý, ale byly jen tři.
Šikovná maminka a dobrá kuchařka, jak čtu na komentářích. Kdo jiný, než děti, donutí mamku vařit a kolik dětí, tolik chutí. Někdy nám lezou fest na nervy, ale jsme rády, že je máme. 🙂
A víš jakou výhodu mají vnoučata? …. lze je vrátit!