Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na slabé plátky a narovnáme nejlépe na síta.
Manžel mi vyrobil před lety sušák na 14 takovýchto sít, rozměr je 60 x 40 cm jedno síto.
Sušíme v průvanu, po částečném uschnutí dosušíme buď na sluníčku nebo v sušičce na ovoce. Uschováme v plátěném sáčku nebo v uzavíratelných kovových nebo plastových nádobách. Občas zkontrolujeme, zda nejsou houby napadené potravinářskými moly.
Ukázku připravila: Jana Macůrková
No to je úroda, paráda, vůně, já jsem raději houby sbírala než čistila, ale teď bych ráda čistila, jenže není co. Tiše závidím a přeju hodně, hodně takových sít 🙂
Za čtvrtek, neděli a pondělí celkem 11 sít plných a už se sušících. Nejlepší úlovek v neděli, včera už to takové nebylo – byl v lese syn a přinesl asi 15 velkých hříbků, krásně tak na sušení.
Jo jo. V lese je to zábavnější 🙂 my sušíme v sušičce
Požehnej vám to Pánbůh! To je nádhera, plátky se už začínají pěkně kroutit a vůně mě šlehla přes čumák i na tu dálku. 🙂 Přeji moc krásných chvil v lese při nacházení takových úlovků.
Dneska jsme byli s manželem, já si prošla svoje místečka (asi 25 hříbků) on našel asi 10, ale na kraji lesa kde odpočíval našel skupinku pečárek obrovských (vzácných, císařských – stejná houba pod jiným názvem) a ta fotka stojí za to. Já je takhle pohromadě viděla podruhé v životě. A jsou jedlé, tak nám krásně doplnily košík.
a fotka bude? :o)