(3030) Marinovaná krkovička II.

Marináda:
olej
1 rovná PL sušeného česneku
mletý pepř
1 PL worchesterské omáčky
2 – 3 snítky čerstvého tymiánu (lze nahradit sušeným)
z 1/2 citronu šťáva
1 vrchovatá KL třtinového cukru

Ostatní suroviny:
vepřová krkovice
několik menších cibulí
lžíce sádla nebo oleje
bobkový list
3 – 4 kuličky nového koření
1 vrchovatá KL zeleného pepře
sůl
————————-
jablka
cukr
citronová šťáva
brusinky

Ze snítek tymiánu odrhneme lístky a ze všech surovin dobře vymícháme marinádu. Krkovičku nakrájíme na  silnější plátky, z obou stran vydatně potřeme marinádou, naskládáme do misky, přikryjeme fólií a v ledničce necháme odležet alespoň 24 hodin. Oloupané cibule nakrájíme na klínky a dáme na dno pekáče spolu s bobkovým listem, novým kořením a zeleným pepřem.  Na pánvi rozehřejeme tuk a postupně na něm opečeme osolené  plátky masa do mírného zčervenání a poskládáme je na základ  do pekáče. Pánev zalijeme troškou vroucí vody, necháme rozvařit  případné přípečky, polijeme tím maso a přiklopené dáme zvolna  péct. Když je maso měkké, odkryjeme ho, zvýšíme příkon a  ošlehnemeho do červena. Plátky vyjmeme, šťávu případně  dochutíme solí, troškou citronové šťávy a cukru. Zredukujeme  na požadované množství, vyjmeme bobkový list a nové koření,  vrátíme zpět maso a necháme prohřát.

Poslala Fialka: „Podávala jsem s vařenými brambory a doplnila na másle, troše cukru a citronové šťávy podušenými půlkami jablek s brusinkami.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (3030) Marinovaná krkovička II.

  1. adela.adale napsal:

    U nás krkovice a ještě bůček vede. Líbí se mi recepty, které si můžu nachystat dopředu a pak jako když najdeš… a ten pepř suchý nebo naložený (blbá otázka možná)?

  2. kvetula.v napsal:

    Marinování má hned dvě výhody – Jednak má maso víc času pojmout všecky chutě a trochu zkřehne a druhak (jak píše Adel) už nezdržuje když je při vaření napilno.
    Krkovička je naše oblíbené prasátkové, určitě brzy vyzkouším (v remosce), jen bez jablek a brusinek 😋😎

  3. bozena.fialova napsal:

    Pokud byste některá chtěla udělat ta dušená jablíčka (a vůbec to nemusí být jen k té krkovičce), je to recept 1440. 🙂

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jak jinak, Boženko, dostala jsi mne. Musí to být úžasné a určitě vyzkouším 😋😋😋

  5. a.rena napsal:

    My akorát vyměníme tu krkovici za plec. Krkovice u nás nejde přes zuby. Jinak dokonalý recept.

  6. lakysa22 napsal:

    To bude moc dobrý!! Jablka k masu dávám, bursifnky doma jsou jen s tím tymiánem budu uset opatrně. Zatím je jen v rajské, jinam neprošel..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..