cuketa
paprika
cibule
(mohou být i žampiony)
6 PL sójové omáčky
1 KL chilli omáčky
1 PL citronové šťávy
(sušená rajčata v oleji – nemusí být)
Smícháme sójovou omáčku, chilli omáčku a citronovou šťávu. Nalijeme na nakrájenou zeleninu a necháme alespoň 20 minut marinovat. (Udělala jsem podle receptu, ale když jsem marinádu pro jistotu napřed ochutnala, byla příliš ostrá, přidala jsem tedy ještě 1 PL sladké chilli omáčky.)
V nádobě s nepřilnavým dnem na lžíci oleje orestujeme marinovanou zeleninu (bez marinády) přibližně 3 minuty. Poté přidáme zbývající marinádu a restujeme další dvě minuty. (Čas je orientační, zelenina musí být al dente, ale ne syrová. Podle velikosti kousků to může trvat i trochu déle – ochutnávejte.)
(Dělala jsem naše české „rizoto“ s kuřecím masem a hráškem – zbylo. I hledala jsem, jak ho oživit, tak jsem pokrájená sušená rajčata i s trochou oleje dala na pánev a ohřála na tom rýži. Tento krok lze samozřejmě vynechat.)
Takto připravená zelenina posloužila jako příloha k rýži, ale umím si ji představit i k masu v minutkové úpravě nebo grilovanému, k pečenému kuřeti, atd. Fantazii se meze nekladou.
Paráda zeleniny není nikdy dost ale takto marinovanou jsem nikdy nedělala.
Moc se mi recept líbí.
Bylo to fakt dobrý. Našla jsem si to na netu, trochu jsem měla obavy – ale manžel si přidal a nic nezbylo.
Tak to je ta nejlepší reference. 🙂 Udělám to k pečené kuřecí noze a restovaným bramborům, snad se to nepopere. Díky.
Vzhledem k tomu, že začíná být přebytek zeleniny, není co řešit. Jdu do toho, napadlo mě totéž, co Fialku.
Já úplně souhlasím
Marinovat zeleninu by mne tedy nenapadlo, ale proč by ne? Bude to zase něco jiného 😋😎