Kuřecí stehna klasicky upečeme, jen při pečení přidáme pod stehna na drobné kostičky nakrájené plátky špeku z mangalice. Jen trochu, aby to nebylo moc mastné. Máslo pochopitelně nevynecháme.
Uvaříme těstoviny, schválně jsem použila tyto, tak mi to bylo poprvé předloženo v jedné závodní kuchyni.
Na pánvi orestujeme žampiony a nakrájená kuřecí játra, základem pro restování je trochu másla a výpek z kuřete.
Podstatou je, že kuře neděláme se šťávou, tu zredukujeme až na tuk.
Do orestovaných žampionů a jater zamícháme uvařené těstoviny a ještě prohřejeme.
Poslala Francizska s legendou: „Vařila jsem to poprvé, poprvé ochutnala před deseti lety, tehdy jsem nevěřícně koukala a snědla jen trochu. Na výběr v jídelně byly vždy jen dvě jídla, u tohoto vždy bylo to druhé sladké. Hlad mne to naučil jíst. Tak jsem si po pěti letech na to vzpomněla, už jsem nevěděla, co uvařit, a kupodivu dostala jsem na to chuť.
Opět uvařím, ale asi tak až za půl roku. Jako zpestření a změnu.“
A já dodávám, že bych to docela s chutí snědla!
Jo! To je vynikající , moc dobré. Díky za připomenutí a tvůj recept 🤗
Kuřecí stehna upečená a těstoviny s houbami mňam. Jen ty kolínka zaměním.Ty u nás moc nefrčí.
Tuhle dobrotu jsem jedla poprve kdysi dávno v závodní jídelně a tam jsem si taky vydyndala recept. Občas dělám, nudle dávám široké, ale v receptu Franci mi chybí ještě cibule. A prohřát dávám na chvíli do trouby, chutě se krásně spojí. Mňam! To kuře už bych k tomu ani nepotřebovala.
A teď musím trošku odbočit a poděkovat 59 za recept na solný nálev masa – odkaz jsem našla u receptu k pomalu pečené kachně a dělala jsem tak kuře (30 g soli na litr vody) a pekla dlouho na 90, ke konci zvedla krátce teplotu. Nemělo to chybu! Teplé i studené. A zkusila jsem i krkovici na gril. Zařazuju do repertoáru a ještě jednou dík 🙂
To kuře dělám obdobně, jen mám recept Hestona Blumenthala. To je můj oblíbený kuchař.
Tam je více soli. 120 gr na dva litry vody. Přesolené není, soli nesmí být více než 60 gr na litr vody. Mělo by to opačný efekt.
h
Hani, přiznám se, že 60 g na litr vody bych se bála dát, ale jestli to máš vyzkoušené…. Jinak Heston je sice geniální kuchař, ale taky (a to dost) blázen. Nejsem si jista, že bych od něho chtěla něco jíst – tedy aspoň v některých úpravách, které dokáže „vykouzlit.“
Adelko, děkuji!
Trošku jsem si recept dle svých možností upravila. Kuřecí stehna ze včerejška byla upečená bez špeku, jatýrka zrovna nebyla při ruce, místo kolínek to odnesla dvouminutová vřetánka a žampiony nahradila sklenička podušených růžovek Ale výsledek byl výborný. Díky Francizsce za inspiraci. 🙂
Do závodní jídelny jsem nikdy nechodila, ale toto jídlo neznám ani z žádné restaurace nebo bufetu. Zajímavé kombinace a věřím, že to bude moc dobré. Rozhodně vyzkouším, jen to rozdělím – buď játra a nebo kuře. Hani díky za tip 😋😎
Všem moc děkuji za pochvalu a obdivuji Boženku za rychlost. S růžovkami to muselo být skvělé. Bohužel můj les je supermarket. Ale třeba se zadarí, ono by to asi bylo dobré s orestovanymi holubinkami.
A musím se přiznat, dlouho jsem váhala s odesláním. Vůbec jsem si nebyla jistá, zda to někoho zaujme. U nás v rodině jsou dva nesmiřitelné tábory. Jeden to má rád, druhý naprosto odmítá. I já jsem na to poprvé koukala dost vyděšeně.
Já bych jenom vyměnila kolínka třeba za vrtule. Nevím proč, ale kolínka já nerada. Asi že jsou to duté trubky a je v nich moc vzduchu.
Máš pravdu, já kolínka taky nemám ráda, ty má rád manžel a syn. Oba dva nesnáší mašlicky. Mají rádi vrtule, já ne.
Stejné těstoviny, vždy mi to hlava nebere.
A ty kolínka byly jen z jednoho důvodu, chtěla jsem udělat tak, jak jsem to jedlá poprvé.
A co penne? 🤔
No, taky nic moc… Připadá mi, že s nimi polykám moc vzduchu. Ale není to, že bych je nesnědla. Jen dám, pokud mám na výběr, přednost jiným tvarům.
Nemáš lehkou formu trypofobie? T
Nemáš lehkou formu trypofobie? To si nedělám srandu. Moje snacha mi jednou s husí kůží utekla od stolu. Zapekla jsem penne a aby to bylo krásný, pečlivě jsem je rovnala a vrstvila. Když jsem jí ukrojila porci, vyjekla a vzala roha. Synek vzal šťouchadlo na brambory, trochu jí tu porci pohňahňal a když jsme všichni dojedli (aby neviděla naše dírkované porce), sblajzla i tu svou drť.
Pardon, něco mi ulítlo z compu…
To vypadá úžasně …. Franci, jsi dobrá 👍👍