Jednoduchý
okurky a rajčata na kostičky
celé, ještě nerozevřené, kvítky juky
osolit, opepřit, promíchat, sežpapat
Vytuněný
juka
salátová okurka
rajčata
zeleninová paprika
dobrý tvrdý sýr (zde ovčí)
olivový olej
sůl
Juku rozebrat na jednotlivé součástky (středy použít jinam), smíchat s ostatními přísadami pokrájenými na kostičky, ochutit, promíchat.
Poslala Květoslava, když už juky nebyly, tak jsem čekala na správný termín a skoro jsem ho promeškala, juky už pomalu odkvétají, ale snad ještě něco pohledáte. A ještě mám vzkaz: Trochu násilně rozevřený kvítek vypadá hezky i jako ozdoba dortu.
Tak jsem „jukla“ a neznám to! Musím vyzpovídat autorku..
Ano, trochu osvěty by neškodilo. Nikdy jsem neviděla, neslyšela a tím pádem ani nejedla.
Mi to chutna jako okurka..jime je na Beaveru..naucily nas to deti..
Já jsem zahlídla v zahradách, ale netušila jsem, že je to jedlé… jak to asi chutná? Docela mě to začalo zajímat? Dík za inspiraci, asi to zkusím zasadit 🙂
No, chutná to dost nijak. Ozobávala jsem juku na zahradě a řekla bych, že to je spíš na efekt.
To mě podrž, fakt se to dá sníst. Mám juku celá léta na zahradě, právě kvete, hned jak dorazím domů z práce , musím tomu přijít na kloub. Vzhledem k tomu, že je to v té vyprahlé zahradě teď jediná kvetoucí okrasa , tak salát z ní nebude, ale jeden květ ochutnám.
Tak jsem zvědavá na názor – podle mě to chutná nijak.
Pisu vehs..kdyz to nechas vychladit , tak to chutná jako okurka. čerstvě utržené ,ohřáté sluníčkem to má jenom teplou chuť.
Už dávno jsem o tom četla, ale zahrady nemaje, bylo mi hloupé někomu na předzahrádce loupit. Dcerka má ve Španělsku v jednom rohu zahrady přímo Jukatán – má to jako nízké stromky (kmínek cca 30cm) i trsy jako jsou k vidění tady . Řekla jsem jí o tom, když mi ukazovala, jak jí to tam hezky kvete. Ochutnala a byla nadšená. Loni koncem září jsme se akorát naskytli k druhému kvetení, takže jsme měli možnost ochutnat. Chuť bych připodobnila asi nejvíc k bílé ředkvi (té dlouhé). Na salátech si pochutnal i 🐻, který nejdřív tvrdil, že tohle on rozhodně neeee. Nakonec jsme s dcerkou měly co dělat, aby bylo i pro nás.😋😎
Z tech stonku od kvetu..dělají jihoaericti indiani tela sipu..jen to nechaji uschnout..
Tomu věřím, je to hodně tvrdé. Před pár desítkama let mne udivovaly na Mallorce podivné souše – výšky skoro telegrafních sloupů – byly to uschlé stonky odkvetlých juk – trsy rostlin mohutné a stonky hodně vysoké. Jen kvést jsem to neviděla. Co to bylo mi došlo až hodně později, když se začaly juky objevovat v zahrádkách a já viděla odkvetlé.
No, ustřihnout to po odkvětu je dost boj.
Tak to vidím prvně a moc mě to zajímá. Asi půjdu v noci venčit psa s mačetou..vtip.
Tady zrovna juka kvete ve velkém.
Zkusím u sestry na zahradě.
Taky koukám, vůbec jsem netušila, že je to jedlé.
Juku jsem si přivezla z dovolené, mám ji s kminkem.
A vypadá to moc hezký.
To máš juku obrovskou, ta takhle nekvete. Tohle je juka vláknitá.
Kvete stejně, jen má delší stvol. Asi je to, kterou popisovala Květa.
Asi to bude jako s cuketou . Žádná chuť , ale už zdomácněla a je všude 😆
To vůbec neznám a snad jsem to ani v okolí nikde neviděla. My se potýkáme s okurkami, to stačí. Nemám je snad jen k snídani 🙄.
Ja shanim do Ronova odkopek..
Kouknu, jestli ta naše mrcha má miminka.