Marináda (na 500 g masa)
2 PL sójové omáčky
1 PL worchesterské omáčky
1 PL citronové šťávy
1/2 KL cukru
1 KL sušeného česneku
Ze všeho umícháme marinádu, aby se cukr rozpustil.
Ostatní
500 g vepřového masa (plecko, krkovička, kýta)
1 větší cibule
2 – 3 stroužky česneku
plátek másla
sádlo nebo olej
1 menší cuketa
sůl
čerstvě mletý pepř
Maso nakrájíme na kostky, vložíme do misky, zalijeme marinádou, dobře promícháme a necháme v ledničce do druhého dne. Marináda se do masa úplně vstřebá. Na sádle (oleji) s plátkem másla osmahneme drobně nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájený česnek do sklovata, vložíme namarinované maso a za stálého míchání opékáme, dokud se šťáva nevysmahne. Pak podlijeme vroucí vodou a na mírném plameni dusíme téměř do měkka. Pak přidáme na kousky nakrájenou cuketu a dodusíme. Vzniklou zahoustlou šťávu případně dosolíme a střídmě opepříme.
Poslala Fialka: „Podáváme s rýží, vařenými nebo opečenými brambory, vhodné jsou i těstoviny.“
Sice nemám zahradu ale každý rok mám cuket spoustu.
Mám je strašně ráda a děkuju za každý další recept s cuketou.👌👌
Vypadá to moc dobře, chutné to bude určitě (veřpřový můžu) tak mi nic nebrání nechat se pozvat😋 která kuchatinka bude vařit? A nebojte, s prázdnou nepřijdu, vezmu ubrousky a krabičku, abyste mi mohli dát sebou… Krabičku radši větší..🤣
Napadla mě hříšná myšlenka nechat cuketu rozdusit…ale pak by nebyla „přiznaná“. Něco jako UT vepř v mrkvi…
Asi to bude půl na půl – něco rozdušené, něco v kouscích (si myslím, že se to neuhlídá). Já osobně ji v tomhle udělám měkčí.
Ono i za tu krátkou dobu dušení, aby cuketa se slupkou změkla, se ty jemné semeníky rozpadnou. Ale není to na závadu, krásně zahoustne šťáva. 🙂
Další vynikající návod pro pečení i v remosce . Cuketou jsem úplně posedlá a tohle nemá chybičku . Určitě si ukuchtím – hned o víkendu .
A mám chuť na nějaký – jakýkoli bramborový knedlík . Noco , pochutnám si určitě .
Tohle určitě vyzkouším, jen co bude další cuketa – dnes jsem z poslední naložila pepřák.
Recept není složitý a o jeho chutnosti nepochybuju. 😋😎