4 romadůry nakrájet a rozmačkat v misce, přidat 50 g nakrájené cibule, 6 g chilli i se semínky, 2 nakrájené ančovičky,
1 strouček prolisovaného česneku bez středového klíčků, hrst najemno nasekané zelené petrželky, lžíci sladké papriky, 40 g plnotučné hořčice
a 20 g kečupu. Zalít kvalitním hořkým pivem a promícháme. Nechat v chladu odležet aspoň 1 hodinu, já nechávám 24 hodin.
Text a foto pan Milan Paleta: „Podávat s chlebem nebo topinkami a zapíjet pivem. Očekávejte velkou žízeň.“
Jen pro silné povahy, řekla bych.
Miluju zrající aromatické sýry a tohle bude vynikající. Bez zaváhání si jdu pomajdu rovnou udělat, akorát místo chilli dám jen trošku ďábelské hořčice. Panu Paletovi za recept moc děkuju.
Recept se mi líbí, udělám zatím jen z poloviční dávky,
neboť mám doma jen dva romadůry.
Já romadůr fakt nemůžu, ale recept se mi líbí, takže zkusím z trochu uleželejšího hermoše.
Takovým já říkám letní protože buď se jí venku nebo musí být otevřená všechna okna.
Tak to vypadá moc dobře. Zrající sýry máme rádi a tohle vypadá velice zajímavě 🙂
Zkusili jste někdo naložit tvarůžky do piva? Namačkat česnek, prosypat mletou paprikou, naskládat do uzavíratelné sklenice a zalít světlým pivem. Po týdnu si vyhraďte stůl někde venku dál od civilizace, nakrájejte čerstvý chleba, k tomu jedno orosené a dejte se do toho. Nevím, co je silnější – odér? Chuť? Je to opravdu pro silnější povahy. Tento recept s romadúrem je jen takové pošimrání. Ale výborné.
Ano, taky dělávám, ale dávám jen tvarůžky, drcený kmín a pivo. Ale tohle může být taky dobré, někdy zkusím, zajímala by mě kombinace tvarůžků s česnekem.
Přesně takhle si nakládá tvarůžky kamarád a nazval to „Dech mrtvé milenky“. Má zapovězeno to nechávat uzrát v bytě a konzumovat to smí jen venku a ještě za příznivého větru, vanoucího od domu. 🙂 Ale okusila jsem a je to vynikající.
Vím, že kdosi kdysi tvrdil , že stačí perlivá minerálka místo piva , pro šťouravé ženské , které by se piva nedotkly 🤣
Táta dělaval domácí smraďoch z tvarohu . Jen domácí tvaroh sůl kmín a nevím jestli i pivo? Za týden zklihovatěl smrděl a božský chutnal.
Možná už tu o něm byla zmínka.
Ale musí být z opravdového tvarohu ne z toho co se teď prodává…
Říkáme tomu „starý syr“ a je pravda, že z kupovaného tvarohu nejde udělat.
Ale obrovské MŇAM!
Pomatuju si tuto lahůdku z dětsví. Mívali jsme kravku,domácí tvaroh a z něj klihovatý sýr s kmínem a trochou piva. Na zapíjení pak bylo potřeba toho piva mnohem víc.
Taky pamatuju – mi to tenkrát ale moc nechutnalo..🥺 teď není ten dobrej tvaroh. Dnes byl doma Romadur, ale pejsek ochutnal dřív, než my. Neloudí, tak to bylo překvapení.
Podávám hlášení – ta pomajda z romadúru je opravdu skvělá. A při vzpomínce na krásně uklihlý tvaroh s krajícem měkkého chleba zamáčknu slzu, dnes už opravdu není z čeho ho udělat. 🙁
Boženko , tam se dává sůl a kmín ? Moje mamka to dělávala , bohužel nevím vůbec postup , ani jak dlouho a kam tvaroh umístila , nic nevím . Nemohla bys , prosím , tento vzácný recept poslat Helence , abychom si ho mohly taky dělávat ?
Věruško, dnes to z žádného koupeného tvarohu, ať už ve vaničce nebo v kostce, neuděláš, leda snad koupit někde na statku. Tvaroh se osolil, přidalo se trochu kmínu, maminka to přendala do litrové zavařovačky, uzavřela gumou, víčkem a pérem a nechala asi týden
v teple uzrát.
Takhle to asi dělala i ta moje . A u nás v obchodním centru je takový stánek se sýry ze Slovenska . Kupuju si tam ovčí a pravou ovčí brynzu . Zkusím se tam pořádně porozhlédnout a poptat . Děkuji 🤗
Kupuju tvaroh ze statku je úplně vynikající. Kam s hrabou všechny „tvarohy “ z marketu včetně dovezených.
Určitě ho zkusím.Uz teď slintám.
A romadůrovou pomazánku taky udělám.