brambory
sádlo
česnek
kmín
majoránka
sladká a pálivá paprika
V misce smícháme sádlo s prolisovaným česnekem a kořením. Brambory upečeme na sucho, ještě horké přendáme do misky se sádlem, promícháme, osolíme.
Chcípy a upíři nemají šanci!
Recept od mé kamarádky Evy K.
jídlo mého dětství..vedle nově vznikajícího sídliště bylo bramborové pole..tak naše matky podnikaly loupeživé nájezdy – j eto promlčený,j etouž 50 let :-D…a k tomu polnímu pychu občas braly i potomky…potom se malé brambory umyly,daly upéct do trouby, vzlao se sádlo,česnek,sůl a kmín..nic víc a ty opečené brambůrky,se v tom vomatlaly, na stole to bylo ve vajdlingu a každej si napichoval a pálil si patro ..bylo to neskutečně dobrý a nevěřili byste,co se do jedný kuchyně vleze lidí…peklo se to vždy u některé z těch polních sběraček 😀 , občas k tomu někdo dodal kysané zelí ..a zapíjelo se to kefírem nebo studeným mlíkem,…jen u Lidky bílou meltou…bylo to fajn, všichni se znali,pomáhali si, občas nás někdo za nějakou lumpárnu sprdnul nebo zpohlavkoval a nikdo neřešil,že nejsme jeho…prostě jsme byli z jednoho baráku a drželi jsme spolu… z těch , co tu bytovku stavěli, už jich žije jen pár..však mojí mámě je 92, i mezi náma- děckama, už nás ubylo…vnoučata už tak soudržná nejsou a několik bytů bylo prodáno… tak děkuju za připomenutí téhle super bašty a přivolání vzpomínek na doby, kdy jsem ještě nechodila do školy…
Hezké povídání….
My bydleli v Legerce na Praze 2,tak tam se musely brambory koupit,máma je rozkrájela na menší kusy ,v troubě na sádle osolené a okmínované opekla a dělala k tomu liptovskou nebo budapešťskou pomazánku,mléko a byla fajn večeře…
Moc hezká vzpomínka.
Holky, děkuji 🥰🥰. Hned mám krásné ráno.
Pole nemaje , chodívám v sobotu brzy ráno na tržiště na ty malinké brambůrky .
Tohle určitě v sobotu bude , ať mě pokroutí 🤣🤣.
A později v zimě čtvrtky z velkých brambor
Pokud jde o mne – dala bych si strašně ráda, ale předposlední věta asi měla být „Chcípy, Haderach a upíři nemají šanci!“. Tohle bych nepřežila.
Ani sušenej? Jen tak, pro pocit.
Ten jo, ale néni to vono. 😭
Díky, jdu se kurýrovat. Kde nezabírají prášky, s tím si snad dračí dech poradí. 🙂
Výborný recept. Právě zpracováváme (mrazíme) na zimu česnek, sehnala jsem krásný, část nechám na prozatímní spotřebu a pečené brambory se sádlem, kmínem a česnekem, to je naše oblíbené. Musíme ty bacily a viry před zimou (i během ní) nějak zaplašit 🙂
Toto jídlo jsem jako děcko taky u babičky milovala, jen jsem na ně v života běhu nějak pozapomněla. Tak moc děkuji za připomenutí a chystám se na to. Letos se nám brambory moc nepovedly – jsou spíš malé než větší, tak se budou hodit.
Milovaný jídlo! Nejméně už čtyři generace po přeslici. A když je k tomu kyselý mlíko s hrstí nasekanejch bylinek, óóó!
Bože, jako děti jsme to milovaly, moje děti také …. u nás jen na sucho upečené brambory v troubě, rozehřáté sádlo a do toho utřený česnek. Ty brambory v tom máchat …….. šiš, se mi sbíhají sliny 😋😋😋😋A k tomu hrnek mléka 🥰🥰