(3093) Burčák

cca 15 kg hroznů
0,6 kg cukru

Posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají dostatečně sladké.
Otrhejte bobule, pomačkejte je nebo pomelte a nechte několik hodin (2—5) odležet. Vylisujte šťávu.
Na 10 l vylisovaného moštu přidejte asi 0,6 kg krystalového cukru. Míchejte ho v moštu, až se rozpustí. Pak oslazený mošt nalijte do demižonu, kanystru nebo jiné nádoby tak, aby zhruba třetina nádoby zůstala prázdná a mošt mohl kvasit, aniž by přetekl.
Nechte burčák kvasit při teplotě 15—25 °C. Pokud mošt nechce kvasit, dejte nádobu do teplejší místnosti.
Nádobu pouze lehce zakryjte tvrdým papírem, aby nepraskla v důsledku nahromadění oxidu uhličitého, který se při kvašení (přeměně cukru na alkohol) uvolňuje spolu s teplem!
Jakmile burčák začne šumět, pravidelně degustujte. V optimální chuti spotřebujte celý obsah nádoby. Burčák bude hotový asi za 10 až 15 dnů podle teploty v místnosti.

Fotografie: Otakar Dvořák

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (3093) Burčák

  1. a.rena napsal:

    Jo, burčák jede. U nás se říká, že za sezonu má člověk minimálně jednou vyměnit krev (=cca 6 l). 😉Tož vyměňujte, ať ta nedobrá krev vyjde a jste celý rok zdraví. My se snažíme poctivě.

  2. BOYE napsal:

    To je ta krásná země, kde potůček zurčí a burčáček burčí… Obrázek Honzy Vyčítala s tímhle textem.
    Nevim, proč zrovna tenhle mi tak utkvěl, ale je to taaak dávno, že jsem se tenkrát ptala mámy, co je to burčák. A ptala jsem se proto, že moje máma nesnášela vulgární vtipy a já nevěděla, jestli burčák není sprosté slovo… Není…, ale pokud člověk „vymění krev“ najednou (i na dvakrát je dost), většinou se mu sprostě udělá.
    My měníme krev tím z Blatnice, co jí hlídá svatá Antoníček.

  3. sharka.68 napsal:

    bílý a červený..dokud je to šťávička, sice moooře cukru,ale jak začne převažovat alkohol,tak už nee, to už mi nechutná..vyměněno mám na dva roky dopředu 😀

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..