(3099) Cizrnová pomazánka

cizrna – uvařená, nebo konzerva
jogurt – zakysaná smetana
hořčice – může být i ostřejší
olej (olivový)
česnek – utřený, nebo žádný
trochu kurkumy
mletá červená paprika
pepř
sůl

 

Děláme-li z konzervy, propláchneme a necháme dobře okapat.
Komu nevadí hrubší konzistence, rozmačká cizrnu vidličkou, kdo chce pomazánku jemnější, vše společně rozmixuje. Poměr možno ladit podle sebe, orientačně na jednu konzervu 2 lžíce oleje, jeden 200g kelímek bílého jogurtu nebo zakysanky, 1 lžíce hořčice, 1/2 lžičky kurkumy, česnek, papriku, pepř a sůl dle chuti.
Mažeme na chleba, topinku nebo toast, můžeme obložit plátky vařeného vajíčka a posypat bylinkami.

Poslala Květoslava

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (3099) Cizrnová pomazánka

  1. lakysa22 napsal:

    A mohla bych dostat apsoň jeden krajíček? Takovou dobrotu servírovat a nenabídnout hladovýmu – to není hezký..
    No tak nic, inkredence jsou v kredenci a lednici, tak jdu na to..

  2. lakysa22 napsal:

    Tobě neposílaj zvzůrečky?? To máš špatně zařízený! Když to uvádíš, měla bys první ochutnat😋

  3. IvaC napsal:

    A mohu se blbě zeptat?tomuto se říká humus?Děkuji…

  4. jarybarka napsal:

    To je skvělý nápad.Už jsem se chystala několikrát na humus a pořád nemám tu pastu že seznamu.
    Pomazánky u nás letí a toto je určitě dobrota.

  5. Imelda napsal:

    Taky mám ráda hummus. K tomu, abych si ho udělala sama, mi chybí ta pasta tahini, na venkově ji těžko seženu. A tak díky Květuško za tento recept. Určitě to půjde i bez té pasty.

    • sharka.68 napsal:

      Imeldo, stačí rozmickovat sezamová trochu opražená semínka a trošku oleje…
      1 šálek bílých opražených sezamových semínek
      4-8 lžic sezamového oleje
      Opražte sezamová semínka na suché pánvi a nechte je vychladnout.
      Rozmixujte sezamová semínka na jemný prášek, osolte a přidejte 2-3 PL oleje.
      Mixujte a přidávejte olej, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.

      • Imelda napsal:

        Šárko, díky za recept, vypadá to jednoduše, ale zase bych musela shánět ten sezamový olej a semínka. Já už sama nakupovat nechodím, nákup mi obstarává dcera, hummus mi občas kupuje a když si budu chtít dělat pomazánku z cizrny doma, ráda se spokojím s tímto výborným receptem od Květušky.

    • kvetula.v napsal:

      Tahini pastu jsem viděla i v Lidlu v nějakých (tuším Asijských) týdnech.
      Do hummusu mi chybí více inkredencí, tak dělám pomatlánky dle různých inspirací a momentální nálady (a taky co kde zbývá 😉).

  6. Francizska napsal:

    Cizrnu mám moc ráda. Vypadá to dobře, brzy vyzkouším.

  7. a.rena napsal:

    Hummus ne-e, toto vypadá dobře, tak umíchám.

  8. BOYE napsal:

    Tyhle luštěninový namazánky jsou skvělý. A skvělejší je to, že jdou opravdu ze všeho. Z cizrny (slovenský cícer mě baví), fazolí, čoček, bobů… A klíďo do toho jde nastrouhat kdejaká zelenina. Co se mi doma uhnízdili býložravci, je to častá večeře. A dá se to, v určitých modelech, použít i jako příloha. K buřtu i lososovi.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..