(293) Zavařujeme brusinky

Ne, nekupovala jsem brusinky, ale mám na zahrádce brusinkoviště, kde jsem za dva roky posbírala cca 1 l červených kuliček, které jsem si nastřádala do mrazáku.

Brusinky
cukr
lžíce rumu
špetka skořice
Brusinky podlijeme 1 lžičkou vody a rozvaříme. Přidáme cukr, skořici a rum, za horka nalijeme do skleniček a pro jistotu sterilujeme cca 15 minut.

Pozn: Pro ty z vás, kdo nemáte brusinky, ale pouze rybíz – rybíz nasypeme na plech a v teplé troubě ho předsušíme, až se kuličky trochu začnou scvrkávat. Smícháme s cukrem,
skořicí a rumem a rybíz á la brusinky je na světě.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (293) Zavařujeme brusinky

  1. BOYE napsal:

    Mňo, brusinky můžu i za syrova!
    Ten rybíz v brusinkovém převleku je skvělost. Nepoužívám ho k masu, ale na lívance a do dortů. chtěla jsem ho jednou dávat i do lineckýho na Vánoce, ale tam ty kuličky dělaly paseku. A letos mám houby. Tedy HOUBY taky nemám, ale urodil se jen černoch. Červeňocha bylo tak na jeden koláč a do pusy při zahradní pastvě. O bělochovi nemluvě.
    V současnosti se pídím, kde letos pychnu aronii. Ta mi pomáhá už od pohledu a miluju ji proto, že i když je to hejno malých kuliček, rychle přibývá v košíčku.
    Jo, a jako náhradu za brusinky k masu dávám jeřabiny. Mají taky ten trochu hořký tón.

  2. henriet13 napsal:

    Holky, vy snad ani nespíte? Já jsem v práci, takže nespím, ale být doma, tak se ještě ani neotáčím na druhej bok 🙂

  3. BOYE napsal:

    Aronie je příbuzná jeřabin, říká se jí taky černý jeřáb. Je prý děěěsně zdravá, většiniou se zavařuje – džem je vynikající. Já ji jen suším a mrazím, v sezoně požírám za syrova. Ze sušené dělám čaj, nebo do různých čajů přihazuju – krásně barví. Malíčkům z ní dělám očička na krupicovou i jinou kaši a nejlepší ovčí bobky v perníkovém betlému jsou právě z ní. Mraženou a syrovou jen rozmačkám s cukrem a požíráme s jogurtem. Občas pouští dost šťávy. Tu sleju a ředěná jako sirup je skvělá k pití. Se sirupem se taky krásně blbne kápnutí do světlé polevy a následným taháním špejle… Určitě by šla na šťávu za syrova, co tu byla, ale u nás se pije z 99% voda 🙂

  4. lakysa22 napsal:

    Aronie!!! Čtyři roky ji sháním…tady široko daleko nikde.. zatím jsem sehnala jen jako součást dost drahé šťávy, a jednou jako moc dobrý džem.Je léčivá.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..