1 kg hladké mouky (když mám, dávám hl. mouku s vlákninou)
250 g tuku (sádlo, Hera či jiný tuk na pečení)
na kvásek:
1,5 kostky kvasnic
250 ml teplé vody
1 KL cukru
200 ml mléka
sůl do těsta cca 2 KL
na potření
vejce
na posyp
pekařská sůl, mák, kmín, sezam
Vypracujeme těsto (kdo má, tak v robotu) a necháme vykynout. Na pomoučené ploše vyválíme (já to dělám na 2x) na cca 3/4 cm a vykrajujeme jednotlivé tyčky. Potřeme rozšlehaným vejcem s míchaným s trochou mléka a sypeme dle libosti – kmínem, hrubou solí, sezamem, mákem.
Přeneseme opatrně po jedné na plech (celkem jsou z toho 4 velké plechy) a upečeme – na cca 180 stupňů asi 20 minut, ale tento údaj berte s rezervou.
Menší množství nedělám, nemá to cenu – je to dost jedlé, něco se rozdá, ale v uzavřené nádobě vydrží – odzkoušeno mám 14 dnů, zapomenuto na chalupě, jinak tak dlouho nemají šanci vydržet.
A ještě bych chtěla poděkovat Božence F., která mě navedla na nákup toho „udělátka“ na krájení, tzv kombajnu (rádýlko víceřadé). Je to pomocník k nezaplacení.
Poslala adela.adale
Bezva! Už to vidím: do kousku těsta rozmarýn, do kousku bych zkusila strouhnout parmazán, do dalšího nasekané sušené rajče, něco chilli…. olalá, před koncem roku bezva recepísek.
To jo, silvestr se blíží. Vytáhnu se.
Pěkné!
Takovau dobrotu ocení hlavně mladí a vnoučata a ja jim ráda napeču.
A jak píše 59 tak ještě těch možností dochucení těsta olalá.
Ukládám a moc děkuji.
Paráda, v tuto dobu bezva nápad a komentáře čím by se to dalo ještě ozvláštnit jsou taky k nezaplacení. Hlavně se sýrem mám moc ráda. Však jsem jednou dostala od svých dítek dort a nahoře byla marcipánová myš se sýrem v tlapkách a občas ráda navštívím obchod u mlsné myši (sýry a jiné pochutiny, ale hlavně ty sýry včetně brynzy ze Slovenska).
Já to vidím hlavně na bylinky.
Hradecké tyčinky..jen sůl a kmín..rozedřely patro,,stávaly 1,50Kč ..teď přes 30,- a je jich tam míň..jako děti jsme je milovaly..tak bych je mohla z nostalgie zkusit….
Já už Tě vidím, jak vyrábíš v množství nemalém..🤣🤣
nestraš, bych takové udělátko,co doporučila Fialka, musela mít v metrové šířce:-D
Holky, já nevím, ale Hradecké tyčinky jsou myslím malé (tak je nazvala Haderach), tento recept je myšlen jako klasické velké tyčky (hospodské). To rádýlko má mezery 1,5 cm a dělám je na šířku plechu. Co se týče přidání sýru – jednou jsem to zkusila, zbyl mi nastrouhaný parmazán, ale nebylo to ono, nesedlo to tam a vůbec nám to nechutnalo… poslala jsem to ségře pro slepice 🙁
Jestli něco přidat, tak něco suchého, nebo přidat na posyp -ale to je jen můj názor.
Vyzkoušíme, uvidíme.
No sýr mě napadl, protože ho mám ráda. Vyzkoušeno nemám, tak nemůžu posoudit, ale ráda bych šla k tvoji ségře za slepici, pokud ji krmíte parmezánem. I když ten já nutně nemusím, mám ráda prostě dobré sýry, co nevržou mezi zubama. Nejvíc u nás frčí Gran Moravia, ale jinak opravdu pestrá paleta.
Juu, to já miluju všechny sýry (kromě nízkotučných, to jsem jednou zkusila, bylo to fakt brekeke) a navíc halloumi, ten právě krásně vrže. Jsem schopná sníst ten 200 g bloček najednou – samozřejmě opečený 🙂
Hradecké tyčinky, jsou dlouhé cca 25 cm, silné jako prostředníček…pokud s parmazánem, je lepší ho zapracovat do těsta…
Hradecké tyčinky jsou asi 30 cm dlouhé, silné jako dámský ukazováček a prodávají se solí a kmínem nebo mákem nebo pepřem. 😉
😀 já před chvílí měřila u nás v kantýně 😀
To udělatko je super a tyčinky takyyyyy
Jojo – mák a seznam – to bude dobrota!