hovězí kližka
mrkev
cibule
sůl
pepř
hladká mouka
sádlo
kmín
sušený tymián
hovězí vývar
Poměr maso : mrkev : cibule je zhruba 1 : 1/2 : 1/4.
Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme je a opepříme, zaprášíme hladkou moukou a pečlivě ho ze všech stran obalíme. V kastrolu si rozehřejeme sádlo, do kterého vkládáme vedle sebe jednotlivé kousky masa a ze všech stran ho dobře opečeme (nestačí hon jen nechat „zatáhnout“). Pak ho vyjmeme a vložíme místo něj hrubě nakrájenou cibuli, kterou usmažíme do zlatohněda spolu s lžičkou kmínu. Na ni vrátíme zpátky opečené maso a očištěnou na klínky nakrájenou mrkev a ještě nějakou dobu restujeme. Přidáme trošku tymiánu, zalijeme vývarem a na velmi malém plameni dusíme do změknutí masa. Nakonec šťávu případně dosolíme a podáváme. Šťáva je mírně zahoustlá použitou moukou a kližnými částmi masa, mírně nasládlá mrkví a celý pokrm je vynikající.
Poslala Fialka: „V původním receptu je jako příloha karlovarský knedlík, já dala houskový, lze samozřejmě podávat i s jinou dle chuti a fantazie. Připraveno dle receptu Mistra Romana Pauluse (Kuchyně Lidlu).“
Já prosím jako přílohu rýži, děkuji. Ve 12:00 sedím u tebe u stolu, neboj, stihnu to.
Jinak když se nemám ke komu na tuto dobrotku vecpat, dělávám. Ten tymián dá jídlu neuvěřitelný šmrnc. Nejvíc tuto úpravu oblibují vnoučata – taky s rýží.
k masu s mrkví – já teda vařené brambory …a budu tam včas 😀
Já budu v 11.30 – pomůžu prostírat. Brambory přinesu..😋
Vem jich víc, jedu taky a taky radši s bramborama.
Jedu taky ! Vezu rejži a beru i pro Renatu!
Mi se líbí ten knééédl, jakož i masíčko, jasné
Tak mi k tomu taky asi víc sedí brambory. Vypadá to lákavě, kližku sice v mrazáku nemám, ale zamrazila jsem si 2 balíčky líček krájených na větší kusy, myslím že z nich to bude taky moc dobré.
Taky s bramborami. Ten knedlík máš nádherný.
Já dělala nedávno vepře v mrkvi a byl mňam.
Tu kližku ráda zkusím.A s rýží páč to má koukám pěknou šťávičku.
No koukám, že určitě nezbylo ani vylízat talíř, co tu bylo zájemců 😕
Zatím jsem dělala v mrkvi vždycky jen vepře, ale proč ne hovězí? Vypadá to lákavě, i postup s opečením kousků v mouce obalených je zajímavý. Knedlíky krásné (to oceňuje hlavně 🐻), ale já přiložím brambory nebo rýži – podle skladby jídelníčku v aktuálním týdnu😋😎
A na tuhle dobrotu se taky chystám. Bude příští týden, až pojedeme pro maso, zatím se sem chodím koukat na tu fotku (nestíhám…). Asi mi to bude chutnat víc jak guláš, který jinak dělám z kližky