1 ks větší čínské zelí (chtěl jsem dělat a zelí nebylo tak jsem vzal hlávku našeho, nakrájel asi 2×2 cm kostky a dvě minuty dal spařit do vařící vody aby trochu zkřehli a potom použil. Myslím, že u toho zůstanu.)
3 ks paprika červená
2 ks paprika zelená nebo bílá
4 ks ostré zelené papriky
2 PL zázvor
2 ks bílá ředkev kulatá nebo 1 ks té dlouhé
6 -8 stroužků česnek
2 ks mrkve
1 PL rybí omáčka
4 PL sojová omáčka
2 PL kimchi pastu (dá se koupit na netu)
1 svazek jarní cibulky
3 l vody
dvě plné lžíce soli
(v případě našeho zelí tu vodu dáme vařit, do vařící přisypeme sůl, ale tady jen jednu lžíci)
Jako první si osolíme vodu. Tak 3 litry vody a 2 až 4 polévkové lžíce soli a necháme rozpustit. Kdo chce, může ochutnat. Buď přidá sůl nebo vodu. Jak kdo moc solí.
Zelí omyjeme a nakrájíme.
Když máme rozpuštěnou sůl, přidáme zelí a necháme nejméně 6 hodin.
Připravíme si zeleninu. Očistíme a nakrájíme – mrkev nakrájíme na nudličky, ředkev, česnek, zázvor nastrouháme.
Zelí ocedíme, necháme okapat a ochutnáme. Kdyby bylo moc slané tak jej ještě několikrát propláchneme a naopak, kdyby bylo málo, tak přisolíme a s připravenou zeleninou promícháme.
Pořídil jsem si fermentovací hrnce, jsou k nalezení na internetu a nejsou ani drahé. Pečlivě napěchujeme a uzavřeme. Necháme dva dny v teplejším místě, potom přendáme do chladu. Nemusí to být lednička, jen chladnější místo. U nás začínáme konzumovat tak asi po týdnu. Ochutnáme a pak už jen konzumujeme.
Poslal pan Josef. “ Je to recept po dlouhém zkoušení a vybírání, jak nám bude chutnat. Z mnoha receptů, které jsem četl a zkoušel, jsem se pokusil udělat ten co nám sedne a o ten se pokusím podělit. Fotka hotového se mně nepodařila asi proto, že mám fotoaparát pomalu starší než jsem sám. 🙂 “
Je s tím práce,ale je to dobré.jen jsem viděla Korejku jak do té pasty ,kterou si dělala, přidávala rýžovou mouku,tu jsem si pak doma umlela,ale ta bude asi v té kimči pastě.
Ony dámy to ovšem dělají ve velkém,schází se na to a společně mají co dělat. Díky….
Dělám kimči trochu jinak a tu pastu si dělám z rýžové mouky sama…Recept mám podle Korejky.
Tento recept je zajímavý
taky Mangi….ale tohle bych prubla, do malýho hrnku…
Tak o tomto jsem jen slyšela, ale nikdy nezkusila. Děláme si domácí kysané zelí, tak možná že nadešel čas na změnu. Dík za inspiraci.
Já jsem párkrát ochutnala. Neříkám, že mi nechutnalo, ale obyčejné kysané zelí je lepší. Tak zase někdy u někoho ochutnám a stačí. Ale opět chválím pana Josefa za krásně popsaný recept. Kdyby mi dal ochutnat, nezlobila bych se.
Já kimči ještě nikdy nejedla, takže jsem se nedokázala hecnout to vyzkoušet podle Evina receptu. Ale začátek by byl – koncem roku jsem si koupila malý (5l) zeláček a už máme vykvašené první vlastní zelí z „hrnce“ (občas jsem si dávala kvasit ve sklenicích). Tak třeba budou i jiné pokusy 🤔😎
Kimčarára kim čim čim… Párkrát jsem ho dělala, ale většinou dostávala. Teď ho prodávám dva druhy, tak si bezuzdně nabírám v práci. Můžu říct, že v současnosti je to jedna z mých základních potravin. A nejraději ho mám s rýží. Já se asi měla narodit s šikmýma očima.