hejk – porce podle počtu osob
sůl
citronová šťáva
máslo (česnekové)
1 vejce
strouhanka
Ryby očistíme a vykostíme. Větší kusy jdou lépe – ryba má jen „trojúhelníkovou“ páteř a žádná žebra – s menšími je větší piplačka. Porce osolíme, zakapeme citronem a necháme chvíli odležet. Potom naskládáme do máslem vymazané zapékací nádoby, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem. V rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Trvá to asi 30 minut.
Poslala Květoslava: „Já peču v remosce.“
Já mořské ryby v této úpravě moc ráda, jen bych doporučila k vyzkoušení nahradit strouhanku sýrem. Nejlépe se hodí Grana Padana nebo něco podobného
Mně nějak sýr k rybě nesedí, čímž netvrdím, že to nebude dobré.
miluju ryby (a hejk bejval velmi oblíbený /byl levný a dobrý/ ) a tenhle jednoduchý způsob úpravy..jen neobaluji a nevajíčkuji…
A já bych doporučila vyzkoušet se strouhanými vlašskými ořechy.Dělám tak kapra.Nepřipálit pozor.
Však víš ryby moc nekupuju.👌
V remosce se to nepřipálení blbě hlídá, ale mohla bych zkusit přimíchat oříšky do strouhanky, tam by to nemuselo být tak náchylné 🤔😎
Mořské štiky mám moc ráda, vždycky z nich akorát oškrábu šupinky a ostrým nožem vyříznu po celé délce hřbetní i břišní ploutev. Páteř nechávám, z ní se všechno maso po úpravě odloupne, že je jak obraná od mravenečků. A ať se hejk upraví jakkoliv, vždycky je výtečný.
Moc hezká a dobrá úprava s tou strouhankou! To si ukládám na pozdější použití, až trefím na dobrou rybku. Včera jsme měli pečené pstruhy – zeť byl v neděli na dírkách. A to byla dobrota! Jen sůl a máslo, pečené na plátcích citronu.
Pstruh na pánvi mého dětství – troška oleje, sůl, kmín (dneska dávám drcený), nakonec navrch rozpustit plátek másla…. 😋
Zajímavé je, že i když koupím pstruhy čerstvé, pořád mi přijde, že to není ta chuť, jako když je kluci chytali v potoce za barákem do rukou s nataženýma ponožkama (aby nevyklouzli) a máti udělala.