(3470) (Ne)srbské rizoto

kuřecí prsa / vykostěná stehna
1 menší sklenice (domácího) leča
olej
rýže
sůl
pepř
—————–
máslo
cibule

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a na malém množství oleje  orestujeme ne úplně doměkka. Přidáme sklenici leča, rýži, osolíme, opepříme, zalijeme vodou v poměru na 1 díl rýže 2 díly vody, přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 180° asi na 45-50  minut (do změknutí rýže).

A teď moje metoda pokus-omyl: měla jsem dvě kuřecí prsa, použila jsem lečo ve sklenici od masa Pikok (což je 300 g), čtvrtlitrový hrnek rýže a dva hrnky vody. Jenže mi nedošlo, že prsa jsou dost suchá. Takže výsledek byl chuťově dobrý, ale trochu dusítko.  Tím  se trochu nesplnila moje představa jídla z jednoho hrnce. Do dalšího kastrolu jsem dala větší kousek másla, osmažila na něm velkou nakrájenou cibuli do barvy tak akorát a pak jsem na to vrhla „rizoto“, promíchala a prohřála (vařila jsem den předem, abych měla časový náskok, což se úplně nepovedlo). Výsledek byl vynikající – podávala jsem posypané sýrem a prý to mám ještě někdy uvařit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (3470) (Ne)srbské rizoto

  1. a.rena napsal:

    To uvař, je to moc dobré. Dělám variaci s přeníma králičíma nohama. Takže už to není rizoto, mám dva hrnce – s masem a s rýží. Nohy po udušení oberu do omáčky z leča. A když jsem měla, kořenila jsem Šarenou (nevím, jak se to píše, ale je to koření z Bulharska a dá se koupi i u nás). Tu už nemám, ale tam je nejdůležitější pískavice, tak přidám pískavici a saturejku a je to vynikající taky. Takže s kuřetem v jednom hrnci bude obměna.

  2. IvaC napsal:

    Tak dělám rizoto,bez leča ,běžně.Na cibulku dám kuřecí maso, po osmahnutí přidám rýži,zase chvilku osmahnu,aby se každé zrnko obalilo tukem a zaliju vodou osolenou .
    někdy přidám bujon,ale to lečo může být dobré,určitě zkusím….

  3. BOYE napsal:

    Je tam rejže, je to dobrý. Tedy když se to povede… Mě jen napadlo něco v souvislosti s tím (domácím) lečem. Nedělám ho. Tedy nekonzervuju. Předpokládám, že je to cibule, paprika, rajčata. A to mi připomnělo pixlu s názvem TOMPA. Pamatujete si na ní? Byly to papriky v rajčatové šťávě. Mně to strašně chutnalo a přesně to bych si představila v tom rizotu. Úplně se mi sbíhaj sliny. A vy, profesionální zavařovačky, neděláte to některá? Já to jedla jako nejlepší kompot.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Hamé to pořád dělá – „Tompa je jedinečná směs papriky s cibulí v rajčatovém kořeněném sladkokyselém nálevu, která se skvěle hodí do omáček či jako příloha k hotovým jídlům.“
      A to lečo je tentokrát papriky, rajčata, cibule a cuketa, páč se přeurodily.

      • a.rena napsal:

        Tak to neznám, v životě jsem to v obchodě ani neviděla. Ale asi je to tím, že jsem lečo v obchodě v životě nekoupila, ani zavařená rajčata, vždycky jsme měli svoje, a tak se po tom ani nedívám do regálů.

        • BOYE napsal:

          Renatko, tys kdysi psala, že si děláš i rajčatovou šťávu. Tu já můžu na hektolitry… Mrazíš čistou, nebo zavařuješ osolenou? Případně máš nějaký fígl?

          • a.rena napsal:

            Luci, děláme úplně jednoduše: rajčata jednoduše nakrájíme na větší kusy, mírně rozvaříme, rozšmelcujeme tyčákem, přepasírujeme a zavaříme jako kompot. Nesolíme a ani jinak nedochucujeme. Tato šťáva je bez zrníček. Já mám radši se zrníčkama, takže rajčata spařit, oloupat, rozvařit, rozšmelcovat a zavařit jako kompot. Děláme obojí. Pijeme jako džus, přidávám pod maso… Však si každý najde to svoje. Já mám ráda i bílý jogurt rozředit šťávou a trochu osolit a opepřit. Hned ráno si jdu pro sklenku rajčat a mám snídani.

          • a.rena napsal:

            Ona to vlastně není čistá šťáva, ale rajčata bez šlupek v tekuté konzistenci.

      • BOYE napsal:

        Tak se po ní podívám. A myslíš, že by nahradila domácí lečo?

  4. lakysa22 napsal:

    Vypadà to dobře – já tedy maso hovězí, nebo vepřové – o rizoto byla doma vždycky tahanice – s tou Tompou bych mohla zkusit, ale doposud jsem ji nevidêla. Nejbližší obchod 🍐, tam jsem to taky neviděla a bůhví, co tam teď budou prodávat, když to koupili Maďaři. Doufám, že budou pořád péct svůj Venkovský chleba – ten vydrží hodně dlouho měkký a nedrobí se.

  5. jarybarka napsal:

    Srbské rizoto kdykoli.A české nejraději.S masem nebo pouze zeleninové.
    Prostě jak je tam rýže dám si.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..