1 šálek polohrubé mouky
2 šálky hrubé mouky
1 šálek vody
2 vejce
1 lžička soli
1 prdopeč
nakrájené tvrdší housky
V misce smícháme mouky se solí a práškem do pečiva, vlijeme vodu, přidáme vejce
a vypracujeme volné těsto, do kterého zapracujeme kostičky pečiva, co se do něj vejde
(Mám v zásobě nasušené). Vytvoříme knedlíky, vložíme je do vroucí vody a vaříme 25 minut, v polovině varu je obrátíme.
Recept je od Fialky: „Vařím pouze knedlíky práškové (bratrovy problémy s kynutým těstem). Recept mám od Kluků v akci. Nečekejte od nich, že budou „péřové“, jsou pevné, ale ne tvrdé, podle mě chutné.“
Omlouvám se za zdržení, bacil mě bacil a mám dneska volno, tak jsem nevstávala.
Dík za jistě nesčetněkrát vyzkoušený recept.
Já se teprve na stará kolena houskové knedlíky učím.
Moc často se u nás nejí a tak jsem je vždy kupovala.A ano taky už jsem je párkrát zkusila.ale nějak to stále nebylo to ono.
Zkusím hned v neděli, už se obdělává daněk na svíčkovou
Přesně takové tužší máme rádi. Jsou skvělé, taky je podle Kluků dělávám.
Naše máma dělávala z prášku v pracovní dny a ve dnech pracovního volna a pracovního klidu, jakož i o státních svátcích, byly kynuté. Kynuté mi vždycky chutnaly o hodně víc. Naštěstí i bráchovi. Když zjistil, jaký je algoritmus přípravy jednotlivých knedlíkových odrůd, naučil se v devíti letech zadělávat kynuté, aby bylo těsto připraveno ke skoku do hrnce hned, jak máma přijde z práce. Tím se stalo, že jsme vstupovali do samostatných životů vybaveni poněkud odlišnými dovednostmi na poli gastronomie. Brácha uměl vyrobit několik druhů knedlíků a tofu z bobů za pomoci zubařské sádry, ale nic dalšího. Já uměla kde co, ale knedlíkama jsem byla nepolíbená. Brácha si vzal za ženu holku, která jedla jen libové maso, zeleninu a celozrnnou rýži. Já za muže kluka, jehož první manželský požadavek byl guláš a knedlíky. (kecám, úplně první byl lák z okurek a Valetol…)
Já vařím už dlouho (aby ne když už mi bylo 35), ale kynuté umím jen na páře ( už jsem to tady kdysi psala). Houskové jsem ještě nezkoušela, ale asi se pokusím. Teď mám klidový režim po menším zákroku,tak až se zotavím😊
Tak to jsem docela ráda,že i jiné kuchařky mají s houskový knedlíkem občas zábavu.Moje sestra si vzala knedlíkožrouta a tak je udělá levou zadní,ale bramborové ne.Ty zase jdou mě.😉
Mám raději pevné než ty péřové,nerozmoči se tak omáčkou a není z nich bláto…..taky si dělám kostičky do zásoby i strouhanku…
Knedlíky! Moje noční můra! Babička uměla „nadejchané“, já taktak svedu hrnkové…bramborové z prášku. Budu se muset polepšit..
Díky moc za recept
mám ráda pevný houskáč..ty péřové zase zbožňuje můj drahý,já teda ne, protože se napijou jak houba omáčky a rozblemcají se..já si chci omáčkou knedlík obalit a ty pevné jsou pak moc dobré s vajíčkem 😀