1 co největší cibule
2 vejce
mléko
hladká mouka
olej na smažení
sůl
koření podle chuti: mletý černý pepř, sušený česnek, sladká paprika
Cibuli oloupejte a odřízněte vrchní a dolní (kořen) část.
Položte na pracovní plochu kořenovou stranou nahoru a nařízněte opravdu ostrým nožem cibuli na čtvrtiny shora dolů – hluboko, ale ne až dovnitř cibule (neprořízněte ji). Pak každou čtvrtinu rozkrojte ještě na 3 části.
Cibuli otočte horní stranou nahoru a opatřně ji rozevřete na hranolky, které drží pohromadě ve spodní části. Nožem nebo prsty je třeba odstranit odstranit střed cibule, aby se lupínky pěkně otevřely a cibule “rozkvetla”. Mouku smíchejte s kořením podle chuti a vejce rozšlehejte s mlékem. Cibuli opatrně obalte v ochucené mouce (snažte se obalit každý lupínek), pak ve vejci a znovu opakujte – mouka, vejce. Strčte na 15 minut do mrazáku.
Rozehřejte si olej – ideální je fritéza, ale stačí i menší kastrůlek – vrstva oleje musí být vsoká. Do horkého oleje opatrně ponořte cibuli kořenovou stranou nahoru a asi po minutě ji otočte lupínky nahoru a smažte dalších asi 6 až 7 minut. Cibulový květ nechte okapat na papírové utěrce.
Podávejte s oblíbeným dipem, kečupem, majonézou nebo tatarskou omáčkou.
Sweethearta schovala do komentářů recept na cibuli pečenou: „Cibuli oloupu, prý ale nemusí se loupat celá. Očistím a rozkrojim do kříže – hvězdice, takové růžičky vytvořím. Nožem ji nedokrojuji . Rozevře se „růžička“ , osolím, opepřím, posypu dalším libovolným kořením, které máme rádi. Před koncem pečení cibuli přidám k masu a dopíkám. Cibule není rozpečená a ani ne syrová.“
Nějaké jiné nápady, krom klasických cibulových kroužků? (Tichá vzpomínka na Obalkaaa – modří vědí).
Kdepak je té obalceee konec, i s jejím tříbarevným pudinkem 😆
🤣
Kdyby holka věděla, jak je nezapomenutelná… No na takového exota se zapomenout nedá 😂😂
vypadá to jak květ chryzantémy….
Jo, přesně… Ostatně, v angličtině se tomu říká blooming onion.
Vypadá to krásně, mohlo by to být jako hezká ozdoba, ale nejdřív vyzkouším tu pečenou cibulovou kytičku.
Zatím mám jen zkušenost s bílou částí lahůdkové cibulky. Ta se po nařezání hezky rozevře sama. Záleží, jak je ten kořínek silný, je potřeba aby to bylo trošku buclatější a je to hezky střapaté, ale syrové zdobení.
Jinak jsem jednou v dávnověku zkoušela cibulové řízky – cca 1cm kolečka v trojobalu. Byly to nervy uhlídat aby zůstala plná plocha a nic nevypadlo, ale chutnalo nám. To bylo ještě políčko vlastní cibule. Už jsem to ale nikdy neopakovala… 😎
A mohla jsi mit cibulove krouzky v trojobalu😂😂😂
Já dělám cibulové řízečky skoro vždycky, když dělám řízky jakékoliv, taky při grilování: bokem sepnu nakrájené plátky párátkem, a ty plátky se nerozpadnou. Navíc jsou za co chytit. Smažené v trojobalu nebo v těstíčku, grilované jen tak, krásně zkaramelizují. Stejně tak miluju smažená rajčata.
Tak tohle zaujalo mne… Smažená je míněno v nějakém obalu?
Smažená v klasickém trojobalu, případně i jen v těstíčku 🙂
Díky za tip. Příležitostně určitě vyzkouším 😋😎
A ta rajčata? Smažená jak?
Klasický trojobal, cca 1,5 cm plátky vyskládám na papírovou utěrku, lehce osuším z obou stran, sůl, a hned obalit a osmažit. Při prodlevě zvlhnou. Já mám na tento účel odrůdu green zebra (zelená), ale můžou být jakákoliv, jen ne moc měkká a spíš větší. Zdá se to piplačka, ale je to moc dobré (samozřejmě z letních) a pro regiment bych to asi nedělala. Tím osmažením vynikne taková ta sladkokyselá chuť, asi jako při sušení.
Díky, v životě jsme o tom neslyšela.
Ó to je nápad. Cibule mám dost a přemýšlím jak ji spotřebovat, aby se nezačala kazit. Řízeček mě nikdy nenapadl. A ten cibulový květ je krásný, ten úvodní se žabičkou je roztomilý😍
Co ji pokrajet a osmazit se spekem a po vychladnuti rozprostrit na tacek a dat zmrazit…ono se to pak lip odlamuje a spotrebujes to ani se nenadejes…
Já jsem už 3x větší množství cibule (asi 2 kg) nakrájela, dala do hrnce se silným dnem lžíci sádla, nakrájenou cibuli a tak necelý 1 dcl vody a nechala pod pokličkou asi půl hodiny dusit (cibule pustí i vlastní šťávu) a až je cibule udušená, odklopím a za občasného míchání (ke konci už je potřeba to bedlivě hlídat) usmažím do zlaté barvy. Jak vychladím, dám do krabičky tak 1 cm vysokou vrstvu a zamrazím. Když vařím, jako když najdu. Hodně to zmenší objem. Pak stačí dát do hrnce kousek cibule z mrazáku na trochu sádla nebo oleje. Když spěchám tak je to k nezaplacení.
Tohle mě zajímá 🙂
Obě na obrázcích vypadají krásně,ale zkoušet to nebudu.
Úplně barevně vidím jak se mi to celé rozsype a já budu bublat vzteky.
Navíc ten návod u prvního obrázku jsem docela nepochopila i když jsem ho četla 2x.Přijde mi že na obrázku jsou poskládané do květu už smažené kroužky.
Celý text patří ke spodnímu obrázku, horní obrázek dělala AI, abych měla cibuli se žábou. Pošlu ti do mailu instruktážní video.
Tak do mailu ne, máš to na WhatsApp.
Vypadá to oboje krásně, leč tato pochutina zůstane mimo me. Vím určitě, ze i kdybych si s tím tu práci dala, nebude to nikdo jist 🤷♀️
Tak u nás by to měl kdo jíst. Chlap je schopný chroupat cibuli místo jablíčka🤦♀️Jde jen o to, jestli bude někdo schopný to udělat🤔
Já bych si dalla!!! Vy po adá to krásně a dobrý to bude!!