KVÁKÁRNA XXI – cibulová, spojená s (3794) Smažená cibule-květ

1 co největší cibule
2 vejce
mléko
hladká mouka
olej na smažení
sůl
koření podle chuti: mletý černý pepř, sušený česnek, sladká paprika

Cibuli oloupejte a odřízněte vrchní  a dolní (kořen) část.
Položte na pracovní plochu kořenovou stranou nahoru a nařízněte opravdu ostrým nožem cibuli na čtvrtiny  shora dolů – hluboko, ale ne až dovnitř cibule (neprořízněte ji). Pak každou čtvrtinu rozkrojte ještě na 3 části.
Cibuli otočte horní stranou nahoru a opatřně  ji rozevřete na hranolky, které drží pohromadě ve spodní části. Nožem nebo prsty je třeba odstranit odstranit střed cibule, aby se lupínky pěkně otevřely a cibule “rozkvetla”. Mouku smíchejte s kořením podle chuti a vejce rozšlehejte s mlékem. Cibuli opatrně obalte v ochucené mouce (snažte se obalit každý lupínek), pak ve vejci a znovu opakujte – mouka, vejce.   Strčte na 15 minut do mrazáku.

Rozehřejte si olej – ideální je fritéza, ale stačí i menší kastrůlek – vrstva oleje musí být vsoká. Do horkého oleje opatrně ponořte cibuli kořenovou stranou nahoru a asi po minutě ji otočte lupínky nahoru a smažte dalších asi 6 až 7 minut. Cibulový květ  nechte okapat na papírové utěrce.

Podávejte s oblíbeným dipem, kečupem, majonézou nebo tatarskou omáčkou.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: KVÁKÁRNA XXI – cibulová, spojená s (3794) Smažená cibule-květ

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Sweethearta schovala do komentářů recept na cibuli pečenou: „Cibuli oloupu, prý ale nemusí se loupat celá. Očistím a rozkrojim do kříže – hvězdice, takové růžičky vytvořím. Nožem ji nedokrojuji . Rozevře se „růžička“ , osolím, opepřím, posypu dalším libovolným kořením, které máme rádi. Před koncem pečení cibuli přidám k masu a dopíkám. Cibule není rozpečená a ani ne syrová.“
    Nějaké jiné nápady, krom klasických cibulových kroužků? (Tichá vzpomínka na Obalkaaa – modří vědí).

  2. sharka.68 napsal:

    vypadá to jak květ chryzantémy….

  3. kvetula.v napsal:

    Vypadá to krásně, mohlo by to být jako hezká ozdoba, ale nejdřív vyzkouším tu pečenou cibulovou kytičku.
    Zatím mám jen zkušenost s bílou částí lahůdkové cibulky. Ta se po nařezání hezky rozevře sama. Záleží, jak je ten kořínek silný, je potřeba aby to bylo trošku buclatější a je to hezky střapaté, ale syrové zdobení.
    Jinak jsem jednou v dávnověku zkoušela cibulové řízky – cca 1cm kolečka v trojobalu. Byly to nervy uhlídat aby zůstala plná plocha a nic nevypadlo, ale chutnalo nám. To bylo ještě políčko vlastní cibule. Už jsem to ale nikdy neopakovala… 😎

  4. Nella napsal:

    Ó to je nápad. Cibule mám dost a přemýšlím jak ji spotřebovat, aby se nezačala kazit. Řízeček mě nikdy nenapadl. A ten cibulový květ je krásný, ten úvodní se žabičkou je roztomilý😍

  5. jarybarka napsal:

    Obě na obrázcích vypadají krásně,ale zkoušet to nebudu.
    Úplně barevně vidím jak se mi to celé rozsype a já budu bublat vzteky.
    Navíc ten návod u prvního obrázku jsem docela nepochopila i když jsem ho četla 2x.Přijde mi že na obrázku jsou poskládané do květu už smažené kroužky.

  6. Devetapadesatka napsal:

    Vypadá to oboje krásně, leč tato pochutina zůstane mimo me. Vím určitě, ze i kdybych si s tím tu práci dala, nebude to nikdo jist 🤷‍♀️

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..