50 g šeříkových květů
500 ml vody
250 g želírovacího cukru 2 : 1
1 lžíce citronové šťávy (autorka dala víc)
Květy zbavte broučků a jiných hmyzoušů, přelijte vařicí vodou a nechte je přiklopené stát přes noc (autorka měla výluh přes noc v termohrnci, aby byl silnejší). Druhý den sceďte a vylouhované květy pořádně vymačkejte a vyhoďte (přitom prý „vůně mýdla“). V této fázi je výluh „jak voda z louže“, ale po přidání citronové šťávy se zbarví. Ke scezené tekutině přidejte citronovou šťávu a želírovací cukr, přiveďte k varu a sedm minut vařte na mírném plameni. Hotové želé nalijte do čistých skleniček a otočte víčkem vzhůru.
Poslala Sharka a napsala (krom textu kurzívou, to mě průběžně informovala při výrobě, včetně fotografií, a fakt to v procesu vypadá děsně): „Je tam oproti receptu vic kyselinky, ale lahoda, vylizuju hrnec. Jsou z toho 4 sklínky z dvojnásobné dávky.“
Což o to, já bych se na výrobu tohoto rosolu nechala nalákat, i by mně chutnal, ale jenom mně. Když jsem ho jednou zkusila vyrobit, celá rodina svorně ohrnula nos. Tak prosím Šárku o vzoreček, adresu pošlu. Děkuji pěkně! 😉
já budu vyrábět ještě o víkendu další, tak vzůrečky budou….
Včera jsem dodělala šeříkový sirup. Kupodivu po závěrečném přidání citronové šťávy „mýdlovatost“ zmizela. Jen jsem maličko přehnala přidání trošky borůvek pro barvu, je jak české granáty v barvě holubí krve. 🙂 Ale je lahodný, taky jsem vylízala z misky poslední krůpěje.
Rosol vypadá hezky, ale už se do ničeho šeříkového nepustím, při tom obírání jednotlivých kvítků bych asi strávila zbytek mládí. A v mých pětatřiceti to nebudu riskovat. :-):-)
byl to vopruz, ale stačila pulhodina….příště to vezmu nůžtičkama….
Zeptám se možná blbě, ale budiž: co s tím děláte? Není to moc navoněné? Já mám šeřík ráda, ale že bych chtěla konzumovat cokoliv s jeho vůní…. stejně tak mám ráda levanduli,
ale jen jako rostlinu a kvítí, do jídla mi neštymuje.
Původní recept tvrdí: „Rosol je díky své vůni a lehce nahořklé chuti výborný k máslovým sušenkám a do dortů.“
Poslepovat piskoty a do tvarohu s zelatinou – nepeceny dort….to bude dobrota…
Já to dělala pro švagrovou, která tyhle voňavinky miluje. Ze zmíněné levandule si dokonce vaří čajíček… Takže jsem to vyráběla jí pro radost.
Levandule je porad levandule..tady ta vune i chut je jina..ten citron to prostě stahne a po mydle ani pamatka…
A to v tom nemůže zůstat ani pár květů pro parádu?
Já se přiznám že se do toho pouštět nebudu,ale líbilo by se mi kd-by to bylo s pár kvítky.
Napadlo mne to, ale spíš bych tam dala par kvitku cerstvych.asi to v dalsi varce zkusim….ty vylouhovane nevypadaji ..no vypadaji pouzite a vycerpane..
Ooooo, mám na to chuť, musím někde pokrást šeřík 🤣🤣
Já potkala šeříků moc, ale řidič zastavit nechtěl. Tak zamáčknu slzu a budu číhat na černej rybíz. Přítomní vědí, o čem je řeč . A to jsem měla půl štamprličky..😢