(314) Slaná roláda – předkrm

1 špenátový protlak
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje
1/2 lžičky soli
5 bílků

náplň:
1/2 kg tvarohu, 150 g tvrdého sýru
česnek podle toho, kolik kdo snese
1 dl smetany,  sůl
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, přidáme špenátový protlak, olej, sůl a polohrubou mouku. Těsto nalijeme na pečící papír na plech, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě cca 7 – 10 minut. Když hmota trochu zchladne, opatrně i s papírem ji srolujeme a necháme asi 10 minut ležet.
V míse smícháme tvaroh s nastrouhaným sýrem, trochou soli a prolisovaným česnekem.
Pokud je hmota hodně tuhá, přidáme trochu smetany.

Roládu rozmotáme, naneseme na ni tvaroh s přísadami a opatrně rolujeme, přičemž po kouskách stahujeme pečící papír. Pokud to jde hůř, tak ho nepatrně navlhčíme.
Srolovanou rolku dáme do ledničky asi na 1 hodinu ztuhnout.
Pozn: přemýšlela jsem i o tom, přidat do tvarohu trochu šťávy z červené čepy nebo ji obarvit na žluto trochou karí – no, není všem dnům na Bramboračce konec…..

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (314) Slaná roláda – předkrm

  1. BOYE napsal:

    Já při svojí neschopnosti zarolovat roládu to dělám tak, že těsto nakrájím na čtyři pruhy. Pomažu a skládám. Pak krájím a mám prostě pruhování.

    • Jana Macůrková napsal:

      Jo, to je taky řešení, spodní pruh bílý, prostřední obarvit tou červenou řepou, horní žlutý po karí, nebo opět bílý. Dobrá varianta.

      • BOYE napsal:

        A myslíš, že by to těsto nezměnilo vlastnosti, kdyby místo lupení byla ta řepa, event. mrkev? Ty barvy jsou totiž dost rajcovní. Nebo pastinák – páč je bílý – a tu kurkumu, či kari. Oranžovou z hokaida, nebo batátu a červenou ze sekaných (a nejspíš zcezených) rajčat… Možná zítra zkusim tu řepu do těsta a dám vědět. Dost jsi mě navnadila. Je zvláštní, jak se téměř dogmaticky držim toho špenátu už tolik let. Když to nebude dobrý, máme kačenku a ta je všežravá…

        • Jana Macůrková napsal:

          Když tu řepu uvaříš a rozmixuješ na hladkou kašičku, tak si myslím, že bude fungovat stejně jako ten špenát.
          Jen se mi z něj špatně sundával ten pečící papír, musela jsem máčet a po kouskách stahovat. Jinak to mělo tendenci brát s sebou kus těsta.

          • BOYE napsal:

            Pod tohle těsto i papír mažu a sypu (a když mám chuť hejřit, tak ne moukou, ale mletýma ořechama). Taky – protože neroluju – ho slupuju za tepla. Možná proto s tim nemívám problém.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..