300 g feferonek
slunečnicový olej
Feferonky rozpůlíme a zbavíme semen,
takže vám jich zbyde ani ne polovička.
Nasypeme do sklenice, zalijeme slunečnicovým olejem a 30 minut sterilujeme. Necháme ve spíži asi 3 – 4 týdny a potom můžeme velice opatrně po kapkách používat olej všude tam, kde má být patřičně horko….
Autorka receptu: Jana Macůrková
S pěstováním a zpracováváním nejrůznějších chilli papriček mám své zkušenosti, tak přátelské upozornění – čistit jen v latexových rukavicích!!! Na ty nejhodnější jako Jalapeňo, Black Hungarian a jim podobným stačí jedny, kulaté cherry, Serrano, De Cayenne atd. raději dvoje naráz a pak jsou takové, že se provrtají i trojími rukavicemi. 🙂
Já mám po tatínkovi asbestové ruce, takže tyhle žluté ďáblíky bez rukavic, jen jsem si dávala pozor, abych si nesáhla někam jako do očí ap. Po nakrájení velice pečlivě umýt několikrát ruce.
Tak jsem to zkusila z ostrých kozích rohů. Vždycky jsem je dávala
do sladko-kyselého nálevu, ale tento „ďábel“ se mi líbí. 🙂
Pálí mě v krku, jen se na to podívám, ale dávat do jídla po kapkách, to by šlo. Stačí udělat jen jednu sklenici a vydrží na dlouho.
Mám dobrého kamaráda, který miluje chilli papričky. Dostává jich ve formě semínek od svých přátel spousty, jsou různých barev, forem, chutí, pálivosti……….. na balkonku má stovky malých květináčků s překrásnými výpěstky. Také využívám jeho přebytků.
Tohle jsem nikdy nedělala. Jak dlouho se sterilizuje?
30 minut, máš to tam napsané! Jde o to, aby se ty papričky skoro rozpadasly, aby ten olej byl nejen ostrý, ale i barevný.
Jsem blboň, při jaké teplotě jsem se chtěla zeptat. Ještě asi spím!
Já nemám teploměr, takže přivedu k varu, ztlumím oheň a nechám 30 minut být. Takže odhadem tak 80 – 85 st.