(328) Svíčková na smetaně

600 g hovězí zadní maso bez kosti + 600 g vepřová kýta nebo vykostěné kotlety
(já používám tzv. hovězí váleček, neboli falešnou svíčkovou)
100 g špek (uzená slanina)
kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer,      cibule
divoké koření – celý pepř, nové koření a bobkový list, tymián
250 g máslo na polití masa
250 ml smetana sladká,   250 ml smetana zakysaná (podle množství strávníků je dobré rovnou zdvojnásobit)
brusinkový kompot, šlehačka
Maso zbavíme jakýchkoliv blan, osolíme a prošpikujeme
(špek nakrájíme na dlouhé nudličky, které vkládáme do úzkých otvorů v mase).
Navrch nasypeme koření.
Poté posypeme maso nahrubo nastrouhanou zeleninou a poklademe cibulí nakrájenou na kolečka.  A nakonec maso polijeme rozpuštěným máslem.

V ledničce necháme 2 dny odležet.

Podlijeme vařící vodou, přiklopíme druhým pekáčem a  pečeme cca 2,5 hodiny až je maso měkké.
Maso vyndáme, vše ostatní  rozmixujeme a přecedíme. Nakonec přidáme 250 ml smetany a 250 ml zakysané smetany a krátce povaříme.

Příloha: houskový knedlík, brusinkový kompot a šlehačka

Rodinný recept připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (328) Svíčková na smetaně

  1. Pavlínka napsal:

    Dnešní ochutnavač hlásí: recept poživatelný! 😀 A omlouvám se, že na fotce je jenom pět knedlíků, šestý už bych nespapkal 🙂

  2. lida.f napsal:

    Svíčkovou máme moc rádi. Ale dělám ji trochu jinak. Na oleji osmažím cibuli, pak nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakonec maso. Když je maso opečené, vyndám ho, zeleninu trochu odhrnu bokem a zkaramelizuju trochu cukru. Přidám malého panáka octa, vrátím maso, zaliju vodou a dusím doměkka. Dál dělám stejně. Ke svíčkové podávám plátek citronu s kopečkem šlehačky a trochou zavařených brusinek. Pokud nemám brusinky, tak dávám rybízovou marmeládu. Nejraději svíčkovou jíme s karlovarským knedlíkem.

  3. Jiřina napsal:

    Svíčkovou miluji, dělám ji z falešné svíčkové, postup téměř stejný, nedávám zakysanou smetanu, ale po rozmixování zeleniny dávám smetanu, nebo šlehačku a nakonec přidám šťávu z citronu. Dříve jsem k masu a k zelenině přidala citron i s kůrou a společně pekla. Nebylo to ono, zdála se mi omáčka nahořklá, tak teď dávám jen nakonec šťávu z citronu. Na jedné oslavě jsem jedla svíčkovou, moc mi chutnala, nikdy jsem ji takovou neměla. Protože to byl známý, tak mi sdělil jednu vychytávku, do omáčky přidal dvě lžíce meruňkové marmelády a chuť byla dokonalá. Teď ji tam dávám vždy.

  4. Jiřina napsal:

    Zapomněla jsem, že nakonec přidám na zjemnění máslo

  5. Vera M. napsal:

    Ani nevím, co dodat a asi se k Janě všechny nastěhujeme? Já už nevařím, ale tahle baba je fakt dokonalá. A stvořila Bramboračku, do které čumím pořad.

  6. BOYE napsal:

    Zaujala mě ta vepřová součástka. Já to mám na tři stupně: 1. velmi slavnostní – pak špikuju, nakládám, mazlím a poskakuju kolem dražšího kusu masa… 2. průběžná – špikuju, nenakládám, ale snažim se u zadního hovězího… 3. žaves – nešpikuju, maso moc neřeším (někdy je to i bez něj)…
    Nepoužívám zakysanku, ale citronovou šťávu a strouhnu vždycky citr. kůru. Kys. smet. dávám, mám-li z dobrého kravího mlíka (pak dostává „Rettigovské“ grády 🙂 ).
    Podle stupně vypadají i knedlíky. K jedničce a dvojce dělám všechno pro to, aby byly A+++. U trojky jsou všední, nebo klidně i těstoviny, noky, nebo rýže. Ovšem pravou svíčkovou viděla moje kuchyně asi třikrát v dějinách, ale nikdy v omáčce. Na práci je to skvělé maso, ale nahraditelné – trochu mě nebaví cena. To mám rozdaný stejně jako maso na echt wienner schnitzel.

  7. IvaC napsal:

    Pokud si pamatuji, tak se dělala taky z vepřového a říkalo se jí Bratislavská omáčka. Ale hovězí je hovězí, ovšem určitě ne pravá svíčková, nejsme Rotschild, aspoň myslím…

  8. blahovka.h napsal:

    Na svíčkovou kupuji buď loupanou a nebo kulatou plec. Je to maso, které je vždy měkoučké a peněženku nevyprázdní tak jako pravá a dnes i falešná svíčková. Kdysi mi jedna stará kuchařka poradila den předem prošpikovat, potřít rozpuštěným máslem a zabalit do fólie. Druhý den opéct, osmažit zeleninu, přidat koření, nezapomenu na 2-4 jalovčinky a větvičku saturejky. Peču, mixuji, pasíruji, smetana, citrón a když nejsem líná, tak světlý karamel.
    Někdy dělám tzv. svíčkovou rychlovku a ta je z mletého hovězího. Může se tam i přidat obrané maso z králíka. Když byli děti malé musela jsem jí dělat docela často.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..