400 g uzené maso (krkovička)
400 g vepřový libový bok
divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, tymián)
kořenová zelenina nakrájená na malé kousky
sůl
sterilovaná červená řepa, sterilované zelí
zakysaná smetana, sladká smetana
trochu hladké mouky na zahuštění (není nutné)
Maso s kořením a zeleninou necháme uvařit do měkka. Nakrájíme na větší kostky a vrátíme do polévky.
Přidáme sterilované zelí a červenou řepu a ještě chvíli povaříme. Vzhledem k tomu, že používám zásadně zelí i řepu sterilované, tak je nemusím vařit od začátku s masem. Nakonec zahustíme smetanou a zakysankou s trochou hladké mouky.(Fotila jsem bez přidání smetany a krátkém povaření, někdo rád jenom trochu zakysanky navrch).
Recept uvařila: Jana Macůrková
Dělala jsem ho minulý týden, ale mám trochu náročnější verzi: Maso dám vařit s běžnou kořenovou zeleninou. Ve velkém kastrolu osmažím na másle cibuli, mrkev, celer a petrzel nakrájené na větší kostky (asi 1,5-2 cm). Přidám dvě lžíce protlaku, dvě čerstvá rajčata, asi 5 bobků, 7 kuliček nového koření a pár kuliček pepře. Zarestuji a podlévám vývarem z masa. Přidám čerstvou řepu nakrájenou na kostičky – asi 2-3 bulvy, podle velikosti, čerstvé zelí nakrájené na kostičky a vařím do změknutí řepy. Přidám na kostky nakrájené brambory (tak 2-3) a vedle na pánvi si udělám jíšku z másla a hladké mouky. Boršč zahustím, povařím, ochutím soli, octem, pepřem. Podávám se zakysankou. Množství je na 5 litrový hrnec, protože na boršč se slétají hladoví supi.
Boršč vařím přesně jako ty, jenom nezahušťuji jíškou, ale jenom trochou mouky rozmíchané ve vodě. Je výborný a asi ho uvařím hned zítra, takže bude i na pozítří, protože toho se nedá fakt udělat na jeden oběd pro dva. Ale máš pravdu, supům dám domů do sklenice.
Jo, samozřejmě tam dám to maso nakrájené na kostičky a používám jen hovězí krk.
Bořšč nejde udělat v malém množství, aspoň já to neumím. Padly jste mi do noty, protože ho chci dělat zítra z kuřecího a klobásek a z kousku vepřového, už se těším, dlouho jsme ho neměli.
Tak nakonec to dopadlo jinak.Měla jsem uzené koleno,uvařila ,přidala kousek kuřecího,vývar použila,část uzeného,klobásku,dokonce i hlívu,musela jsem jí spotřebovat a spoustu zeleniny,včetně papriky a rajčat.Dá to práci.ale je to mňamka.
Boršč jsem nikdy nedělala, ale určitě ho zkusím. Nejlepší boršč, který jsem kdy jedla, byl v Krakowě. Byl fazolový.
Fazolový boršč?? Pročetla i slyšela jsem spoustu receptů, ale v žádném nefigurovaly fazole. Ale nic to nemění na tom, že to bylo dobré…
Já tenhle recept s fazolemi znám, jak jsem na koleji bydlela se 2 Polkami, tak ho vařily. Místo brambor dávaly velké uvařené fazole, vařily je zvlášť aby zůstaly bílé a v tom boršči vypadaly úžasně.
Ano, byl fazolový. Na internetu je recept.
Máme „všeslovanské“ kamarády. Když se sejdeme, jsou dvě tabu hovoru – chlapi mají zakázanou vojnu, ženský porody. Když tedy vyčerpáme auta a hubnutí, dojde většinou na boršč. Co země, co kuchatka, to jediný pravý… Vůbec se neodvažuju do zdejší diskuse vstoupit, ale musím říct, že nejlepší vaří česká kamarádka. A je to dobře, protože to uznávají i borščoví národové, což Češi nejsou… Vivat boršč!
Místo grilovačky jsme vařili na zahradě u dcery boršč a jednou také pikantní segedín. Úspěch zaručen.