(330) Houbový Kuba

2 hrnky drobných krup nebo rýže
1 hrnek sušených hub
2 lžíce sádla
majoránka,
česnek,
sůl


Rýži nebo kroupy propláchneme studenou vodou. Přidáme tolik vody, aby kroupy nebo rýže byly 2 – 3 cm pod hladinou.
Sušené houby na chvilku namočíme do vody teplé, po asi 10 minutách nalijeme na rýži či kroupy. Přidáme 2 lžíce sádla, lžičku majoránky a soli a dáme do trouby péci.
Když je rýže (kroupy) skoro měkká, vmícháme česnek prolisovaný a smíchaný s troškou soli. Nechám ještě asi 10 minut v troubě a pokud se vám podaří vyhnat mlsné jazyky, které přilákala šířící se vůně, tak možná ochutnáte.
Pozn: někdo kroupy vaří předem  a teprve potom přidává všechno ostatní a v troubě nechává jen několik minut. My máme rádi Kubu z rýže.

Recept připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (330) Houbový Kuba

  1. BOYE napsal:

    Dělám tak: Houby máčím déle, krupky vařím spolu s nimi. Pak smíchám se sádlem, česnekem a majoránkou a v pekáčku zapékám až začne zlátnout. Jo, samozřejmě solím. Protože rýže sníme tolik, co čínská lidová armáda, kubu dělám zásadně z krupek. Už jsem ho viděla jako cool přílohu k pečenému vepři. Připadá mi to škoda.

  2. IvaC napsal:

    My máme rádi krupky, pěkně vržou při kousání, jinak dělám stejně…..

  3. blahovka.h napsal:

    Dělám z trhaných krupek, den předem namočených. Houby také máčím předem. Podusím je na sádle (nejlepší je husí) a pak přidám vařené a propláchnuté krupky, česnek, sůl a nikdy nezapomenu na špetku zázvoru, dá tomu trochu pikantní chuť. Zkuste to, nemá to chybu. Pak už jen dát do trouby a počkat na kůrčičku.

  4. adela.adale napsal:

    Zajímavé, neznám, ale určitě mi to chutnat bude. Ty houby musí být jen sušené (vím, blbá otázka pro ty, co to vaří, ale já jsem Kubu ještě nepotkala)? A ještě jedna blbá otázka: nemáte někdo zkušenosti se sušením žampionů? Letos jsou to totiž první houby, které jsem potkala, a potkala jsem jich hodně – na loukách, kde se pasou krávy. Nic jiného neroste. Díky za případnou odpověď.

  5. Katyp50 napsal:

    Já kroupy-krupky miluju v jakékoliv podobě. Kubu jsme dělávali v Krkonoších, však to také krkonošské jídlo je.
    Povaří se krupky nebo kroupy (předem namočené) se sušenými nebo čerstvými houbami tak, aby se voda téměř vyvařila. S krupkami to jde snadněji, jsou rychleji hotové. Kroupy trvají déle.
    Do pekáčku sádlo, na něm oprásknout cibuli. Vmíchat směs krup-krupek s houbami, přidat hafo česneku a majoránky a nechat zapéct v troubě dozlatova.
    Ach jo!!!!
    Já už chci zahnízdit a vařit.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..