250 g tvaroh měkký
200 g hrubá mouka nebo dětská krupička
med
mletý mák
olej
Staří římané sice neznali cukr, ale měli pusu stejně mlskou jako my v 21.století.
a tady je jeden z jejich receptů:
„Smíchej tvaroh s krupicí. Z toho udělej tolik šišek, a tak velikých, kolik jich chceš udělat. Vlož je do horkého oleje v kotlíku. Smaž je po jedné nebo po dvou, často je hůlkama obracej, smažené pak vytahuj, namaž medem, posypej mákem a podávej.“
Na koblihy má úplně stejný recept, jenom se smaží v proděravělé misce nebo sítu, které se potopí do horkého oleje.
Recept pro vás vyzkoušela: Jana Macůrková
Pozn: pokusné zvíře manžel to přežil a je to prý docela dobré.
Protože mým předkem nejspíš nebyl Caesar, ale s daleko větší pravděpodobností El Cid, dělám tohle: Kostka tvarohu, vrchovatá lžíce krupičky, 2 bílky (a někdy strouhnu kůru z citronu či limety). Zamíchat a nejlépe dvěma lžícemi (já nejčastěji lžící a prstem) vhazovat hrudky (noky) do oleje – jako koblihy. Těsto se nafoukne! Horké obalit v cukru – obyč, vanilkáč, skořicový… Já to mám ráda bez slazení. Nejlepší jsou horké, ale sní se všechno.
Francizsko,
když už jsme u toho sladkého: Včera mě vzal odpoledne kamarád na houby. Celé je to jinak. Houbové úlovky ve Středočesku ovlivňuje jistá Jana M., administrátorka podezřelého webu mykofágů a mykofilů, který se kryje předáváním receptů. Během hodiny a půl jsem měla asi třetinu košíčku (polovinu toho všeho tvořil kotrč), když mi zazvonil telefon. Jana. Po dobu hovoru jsem druhou rukou stále sbírala malé a zdravé houby. Od chvíle, kdy zavěsila, už ani ťuk! Tak rada, až zas půjdeš na lanýže: Brnkni té osobě, do druhé ruky nožík a začni sbírat. Udržuj hovor, dokud nebudeš mít dost. Jinak to asi nejde 🙂 🙂 🙂
Byla jsem 2 dny ve Veselí na rybách a nic moc ale hub kolem pískové šílený kvanta.Hlavně hřib hnědý -suchohřib.Tak pozdravuj lanýže ?
Tak děvčata, hlásím, že Brdy začaly vydávat své poklady ?. Dopoledne vrchovatý bramborák, odpoledne druhý a k tomu velký koš, který nosím na nákupy. Už dva dny nedělám nic jinýho, než zpracovávám houby. Zavařuju, suším, vařím, nakládám…. Huraaaaa!!
Hmmm, vypadá to zajímavě, asi někdy zkusím.
Bez máku. Na ten jsem alergická.
Vypadá to moc pěkně, šišky jsou pěkně nafouklé, takže pokapat medem a obalit v mletém máku. Tak toto zkusím, jen co koupím mák.