(367) Rajčatové pyré na 4 způsoby

Rajčatové pyré – pod maso nebo na těstoviny

1/ základní varianta
2,5 až 3 kg vyzrálých rajčat, suroviny od oka, nevážím
4 – 5 větších cibulí ,
4 větší zeleninové papriky
sůl a svazek bylinek ( tymián, rozmarýn, oregano )
Rajčata rozmačkám, podliju 3 dcl vody a společně povařím asi 1 hodinu.
Svazek bylin vyndám a rozvar rozmixuji . Podle vaší chuti doplnit sůl, mletý pepř a trochu cukru.

2/ varianta
do základu přidám 20 stroužků česneku,
3 mrkve a jednu bulvu celeru.
Zeleninové papriky nebo i kapie / 5 -6 ks / pokrájím na drobno a v základu povařím na skus.

3/ varianta
do základu dám povařit 30 dkg dobrého špeku na kostičky, krásně se rozvaří, ta chuť je velice dobrá.

4/ varianta
jako 2 – navíc asi 5 jablek. Nadrobno nakrájený řapíkatý celer přidám povařit na skus.

Varianta 3 u nás vede .
Steriluji asi 20 min. při 90st.

Recept poslala: Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (367) Rajčatové pyré na 4 způsoby

  1. Devětapadesátka napsal:

    Recepty všechny pěkné, jen škoda, že už je po rajčatech.

  2. IvaC napsal:

    Ještě v sobotu jsem posbírala poslední červená rajčata,jenom nadrobno pokrájela,kvůli šlupce.osolila a zavařila ve vlastní šťávě. Určitě se v zimě hodí…..

  3. IvaC napsal:

    Já vím,že zavařujete jak o život,asi jste větší rodina,a my nemáme latifundie ,ale docela malou zahradu.Na práci to ovšem stačí.Keříků rajčat jsme měli,nebo ještě máme .asi 20,takže u nás se zavařovalo hlavně lečo,protože to se hodí skoro všude.Pečená rajčata jsem zkusila poprvé,ale asi jsem je trochu připálila,no prostě se mi nepovedla.Nevadí,přísští rok,budeme-li v pořádku,zkusíme znovu.

    • Devětapadesátka napsal:

      Ivo, nejsme nijak velká rodina, ale máme rádi domácí věci a hlavně – mě to baví! Ani zahradu nemáme nijak velikou, hodně záhonů jsem zrušila, jen na rajčatech, paprikách a okurkách si dává manžel záležet, je to jeho každoroční chlouba. Letos jsme měli asi 40 keřů rajčat a z toho už se dá něco dělat, tak jsem se vyřádila. Hlavně kečup podle receptu Blahovky je nepřekonatelný. Máme ho „jen“ 14 litrů ?.

      • IvaC napsal:

        To,že vás to baví,se pozná,Hezky o tom vyprávíte,Já to někdy taky dělám moc ráda,hlavně džemy.Co mám citrusový pektin,tak mně to baví ještě více.Letos jsem dělala z mirabelek a to žlutých i červených a z ostružin,protože jsem z jedné sazenice měla asi 7kg.
        Ještě bych chtěla zkusit z černého bezu s hruškama,ale nějak kolem nás bezinky vykopali,či co,no on je to skoro plevel,tak se tolik nedivím.
        Ten váš kečup mně dostal,to muselo být rajčat,klobouk dolů.

        • Devětapadesátka napsal:

          Ivo, ty ostružiny Vám závidím. Ale jestli se zadaří, mohla bych v příštích letech mít černé maliny. Mám sazenice od Jany Macůrkové, která byla tak hodná a dovezla mi je až domů. Tak budu doufat, že z nich něco bude. Jinak citrusový pektin taky používám, je bezvadný. U nás frčí jahodový (vnuci), třešňový (manžel), višňový (já), broskvový a malinový ( ja a dcera) a samozřejmě rybízový džem nesmí chybět, protože linecké by nebylo ono. A občas, když mě popadne mlsná, udělám si džem z pomerančů. Ale hruškový s bezinkou jsem ještě nezkoušela, musí být dobrý.

          • IvaC napsal:

            Já jsem to taky ještě nedělala,ale viděla v televizi a dostala na něj chuť.Pomerančový dělám taky a dělala jsem,ne letos,i banánový,Rybíz jsem si pořídila,ale jsou to stromky a ty teda zatím moc bobulek neměly.Ale místo něj použiji ten z červených mirabelek,protože je pěkně nakyslý.

  4. Katyp50 napsal:

    Ráda jsem rajčata sušila a pak naložila do kvalitního olivového oleje. Někdy jsem přidávala plátky česneku, někdy nějaké bylinky. Těmito rajčaty jsem např. plnila masové roládky, přidávala je do italského rizota nebo jsou skvělá i na pizzu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..