700 g hladká mouka
2 žloutky + 2 vejce na potření
125 g másla nebo Hery
100 g cukru krupice
300 ml mléko
1 kostka droždí
Mléko ohřejeme, přidáme cukr, droždí.
Žloutky smícháme se zbytkem cukru, a rozpuštěným máslem. Přilijeme droždí rozmíchané v mléku a postupně přidáváme mouku až vznikne hladké nelepivé těsto. Necháme asi 40 minut kynout.
Náplň: 1 větší cukrová řepa, mletý mák.
Řepu očistíme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy.
Vaříme asi 40 minut, až je řepa měkká.
Necháme vychladnout a nastrouháme na jemném struhadle.
Smícháme s mletým mákem (cukr není potřeba, řepa je
hodně sladká.
Těsto rozdělíme na menší kousky jako na buchty, plníme směsí řepy a máku. Tvoříme bochánky, které potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na suchém plechu na pečícím papíře až je povrch řepánků červený.
Recept připravila: Jana Macůrková
Řepánky jsou skvělé, jediný problém je v poslední době sehnat tu cukrovou řepu :o)
A s normální řepou by to nešlo? Kdyby se místo vaření upekla, aby byla sladká? Tady v okolí se kdysi pěstovala spousta řepy, pamatuju na babičky, které ji chodily okopávat, spousta obilí, hrachu, na který jsme chodili…. Dneska je všude jen ta pitomá smradlavá řepka a kukuřice. Jo, a tuhle znáte? Chlubí se agronom: Letos máme kukuřici jak telegrafní sloupy! Tak velkou? Ne, tak daleko od sebe!
Já už několik let sháním řepné semínko, všichni mi ho ale nabízejí po metrákách.
Mně by stačilo tak 10 dkg, dala bych si řepu na zahrádku. Takhle občas něco ukradnu na skládkách na poli (Chotouchov, Bečváry, u Říčan ve směru na Uhříněves), tentokrát mi ji dala paní ve statku, kam jezdíme pro mléko.
a neměla by ta paní na statku i trochu semínek na jaře? :o)
Ona ji také někde vyvlastnila, oni pěstují obilí, brambory a z nutnosti i řepku.
škoda :o) tak už mě napadá jen se zeptat v tom družstvu, kde ji pěstujou. Pytlík semínek pro ně bude skoro nic.
V Praze je několik semenářských obchodů, jeden velmi zajímavý a skvěle prý zásobený je nedaleko I.P.Pavlova. Zkusím se tam poptat na sáček semínek. Podle mně by to neměl být problém. Oni tam mají kdeco – tuzemské i zahraniční zeleniny, ovoce……. pak Vaňkovo semeno je taky obrovské semenářství a ještě jedno znám přímo v Holešovické tržnici.
S normální krmnou řepou jsem to nezkoušela, ale myslím, že by to nebylo ono. Ten obsah cukru je u ní strašně malý, spíš tak na úrovni kedlubů ap.
Jani, špatně jsem to napsala – měla jsem na mysli červenou řepu, kterou mám na záhonu a z níž (a ostatních ingrediencí) se chystám dělat kotel boršče ?. Z té by řepánky nešly? Nikdy jsem to nezkoušela, tak se raději ptám.
Já nevím, nezkoušela jsem to, recept mám od babičky na řepu cukrovou. Ale až budeš dělat koláče, můžeš zkusit 1 – 2 řepánky z červené řepy, těsto je shodné, tak tak moc nezkazíš, i kdyby ty dva nebyly k jídlu. Holt pokus – omyl, když tak napiš, jak to dopadlo.
Jasně. Hned tak to nebude, kynuté budu asi péct až na zdejší martinské posvícení.
Já myslím, že to jde jen z cukrové řepy, protože měla nahrazovat cukr. V případě jiné řepy budeš muset doslazovat.
jen mne tak ještě napadlo, jakou to asi bude mít s tou červenou řepou barvu????
No já chtěla jednou dělat klasický red velvet za použití červené řepy a měla jsem to žluté. Ale pak jsem někde četla, že se k tomu musí přidat něco kyselého (snad si to pamatuji dobře), aby ta červená barva vydržela. Ale ještě jsem to nezkoušela. :o)
Normálně je ta řepa hnědočervená, v kyselém nálevu je tmavě červené, tak nevím, proč ti zežloutla?
Protože jsem to před tím nevěděla a nic kyselého nepřidala :o)
Ale jinak z chemického hlediska předpokládám (nemám to ověřeno), že dojde k rozkladu sloučeniny obsahující železo a vznikne jiná = jiná barva. Oxidy železa se běžně používají jako anorganické pigmenty k probarvování např. zámkové dlažby, střešní krytiny, omítkových směsí, asfaltu, barev, keramiky a plastů. Mohou být červené, žluté, zelené, oranžové, hnědé podle typu sloučeniny.
Zkusila bych,maminka o nich pořád básnila,ale kde vzít i kdybych chtěla krást.Dříve byl u nás v Modřanech cukrovar,na cestě bývaly popadané.Kolem Prahy bývala pole cukrovky,dnes-škoda mluvit,jak píše devětapadesátka jen ta kukuřice a řepka,sem tam brambory.Co se dá dělat,tak řepánky nebudou,taky to přežijem…….
Já mám moc ráda nakládanou řepu, dělávala jsem jí každý rok. Vynikající jsem si kdysi kupovala v Polsku – takové malé kuličky to byly, lahodné…. fakt mňamka.
Dobrá je i pečená v alobalu a poté pokrájená na tenoulinké plátečky, zakápnout olol a sypnout hoblinkami parmezánu – carpaccio.
No jo ,to mluvíte o červené řepě,tu já nakládanou taky ráda.Ale tedˇjsem objevila semena řepy cukrovky od firmy Semo 40ks za 24,-.Takže sehnat asi jdou.
Zapomněla jsem dodat,že Semo je výrobce osiv,ne prodejce.
Ivo, Semo má i e-shop a kamennou prodejnu a taky obchodní zastoupení různě
No tak tím lépe,díky………a
Já od SEMO kupuju semínka květin…tak snad by měli i tu řepu…
Semo cukrovou řepu má. Cca 24 Kč. Chci vařit sirob a u nás řepa skončila už dávno, tak dám pár bulev na zahrádku. A taky nechám něco králíkovi a morčeti – i když těm zasadim i pár obyčejných, aby moc netloustli.
Přes zimu chci zkusit baby greens (mimilupení) a i tu řípu cukrovou bych prubla. Nemáte s tím některá zkušenost?