(386) Rizoto s hráškem a kuřecím masem

300 g kulatozrnné rýže
3 – 4 kuřecí skelety
zelený hrášek
olej
sůl
kečup
sýr na strouhání
Kuřecí skelety uvaříme (vývar použijeme na polévku), obereme od kostí.
Rýži propláchneme vodou, smícháme s obraným masem a hráškem, přidám trochu oleje a sůl a zalijeme částí vývaru tak, aby nad rýží byly asi 3 – 4 cm tekutiny.

Přiklopíme pokličkou a v toubě nechám dusit až je rýže měkká. Promícháme, posypeme strouhaným sýrem a dozdobíme kečupem nebo rajčatovou omáčkou.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (386) Rizoto s hráškem a kuřecím masem

  1. BOYE napsal:

    Takhle ho máme rádi i u nás! Často mícháme i s kukuřicí. Právě jsi navnadila na některou z brzkých večeří.
    Jo, a HRÁČEK doporučuji kolegiu k zařazení ke tloutkům, petrtelkám a ostatním skvostům. 🙂

    • Jana Macůrková napsal:

      Po 2,5 hodinách sbírání a 6 hodinách čištění a krájení hub se divím, že jsem tam vykouzlila jenom ten jeden žblebt. Už jsem ho opravila, v receptech chci mít alespoň trochu srozumitelno… jestli jste si všimly, tak občas opravím háčky a čárky v komentářích, ale petrtelku ap. tak nechávám.

      • BOYE napsal:

        Mně se moc líbil. Nemá hrát, když je malej! Obrat maso umí kde kdo, ale kdy se poštěstí s tím masem obrat i hráče. Pravda, trochu to vypadalo jako navádění ke gamblerství. Hravý recepis.
        No, pokud jde o houby, budu si muset vydupat jeden den nebabičkování a ještě jednou pokusně vyrazit. Mám zálusk na jednu rodovou polífku a k tý potřebuju lupenitých mnoho a navíc v hlavě se mi zrodil nápad, který jsem ještě nikde neviděla, tak spáchám pokus. K tomu ovšem potřebuju pár opravdickejch hřibů tak 10 cm. Prostě ten model, co kreslí děti a Zdeněk Miler.
        Jinak po troškách se mi podařilo něco nasušit, jsem smířená s tím, že zimu projedeme na hlívě a žampionech a tajně doufám, že naši dovezou něco z chalupy.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Tak u nás tohle rizoto nefrčí, máme rádi to italské – s vínem, parmazánem, máslem, troškou šafránu…a kdyz jsme jó rozmlsaní, přihodím krevetky… Nojo, já vím, já vím….
    A jinak Brdy už přestaly vydávat…. Ranní úlovek: 5 hříbků. Ale co, nasušeno něco je, tak s tím vystačíme.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já jsem to už psala – hříbků málo, hodně je borováků – chceme jet ještě odpoledne po náletu pražáků, tak uvidím. Máme svá místa, není to daleko, tak alespoň budeme venku. Vlastik se chce jet podívat na „Začarovaný les“ – předloni tam bylo na cca 5000 m2 asi 50 druhů nejrůznějších hub. Jedlé, nejedlé, ale všechny fotogenické.

    • BOYE napsal:

      Někdy si dáváme do zobáku a pak koupím malé mořské potfory – takové ty kolem 2 cm – a uděláme si „pravé“ rizoto. Holky tomu říkají „petšopí“, protože to vypadá jako doplňky pro LPS (nestyďte se, kdo jste mimo – jsou to malé, přiblblé plastové figurky). Jen jsou čím dál hůř k sehnání… Ty potfory, ne LPS.
      Rizoto pro mě bylo od mala to (a podobné), co popisuje Jana v receptu. Prostě rýže s něčím smíchaná a případně zapečená. Když se pak v restoránech objevilo tzv. pravé italské, byl to převážně pěkný sajrajt. A dlouho mi trvalo, než jsem objevila chuť toho opravdu italského a vzala ho na milost. Osazenstvo našeho stolu má rádo rejži jako celek, tudíž je nám dost jedno jak a s čím, pokud to je dobře udělané.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..