250 ml polohrubé mouky
5 vajec (podle velikosti formy)
5 lžic cukru
3 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
0,5 dcl rumu, 2 dcl mléka
100 g Hery nebo másla
2 lžíce výrazné marmelády
1 čokoláda na vaření
Čokoládu na vaření si nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s moukou a práškem do pečiva.
Žloutky ušleháme s cukrem a olejem do pěny, z bílku ušleháme tuhý sníh.
Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm Heru nebo máslo.
Postupně smícháme mléko s Herou a ušlehané žloutky, přidáme mouku s čokoládou a práškem do pečiva. Nakonec přidáme rum.
Do vymazané formy nalijeme polovinu hmoty, na ni náhodně naneseme občas malou porci marmelády, zalijeme opět polovinou toho, co nám zbylo a ještě rozmístíme kousky marmelády. Vše zalijeme zbytkem hmoty. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 – 50 minut, až se nelepí na špejli.
Bábovku pro vás upekla: Jana Macůrková
Zrovna chci dělat bábovku, tak to zkusím. Láká mně ta čokoláda a marmeláda, podám zprávu, hezké dospání.
Tak jsem jí udělala,jak jsem řekla.Teplá a vlažná mi nechutnala,ten džem ještě byl tak tečavý,ale dnes,když se proležela,paráda.Děkuji.
No, já teplé pečené také nemusím, mne to docela nadýmá a atk vždy až po vychladnutí.
No,nemohla jsem se holt dočkat i když vím,že to není dobře.
Zase něco pro mne, udělám koncem příštího týdne, jdeme na krev. Děkuji
Já dnes dělala tuto: 5 žloutků (od malých slepiček), dcl cukru tmavého, půl Hery (másla), asi 1-2 dcl smetany, 5 dcl pol. mouky, sůl, 1 lžička skořice, rum, 3 nastrouhaná jablka, 2,5 dcl ořechů, rozinky. Vše smíchat, nalít do vymazané, vysypané formy (používám jako Jana) a pomalu péct cca 150-160 stupňů. Zkusit špejlí. Je nádherně vláčná, není suchá a provoní skořicí a jablky celý byt.
Skromný dotaz….sníh z bílků se nedává??
V receptu jsou původně 3 celá Vejce, ale mně zbyly žloutky z bezé rolády :-)) přidala jsem tam tedy smetanu s mlékem a opravdu tam ty bílky nechybí. A už je pryč, strašně chutnala.
Ale dobře jsem ty žloutky našlehala a s cukrem, Herou a rumem…
Podstatné je, že rum to – narozdíl od EU – neopravilo 🙂
Kde mám fotku?
To byla včera strašná rychlovka, ještě teplou jsem ji musela nakrájet a vezla dál…ale jelikož je to taková typicky podzimní bábovka, co nevidět ji udělám znovu a už se polepším. . .
No proto….