(417) Nepravý kaviár

1 kg jiker z dravých sladkovodních ryb, lze ale i stejně upravit i jikry např. z kapra
2 l vlažné vody (nedáváme vařící, jikry by ztvrdly) + 80 g soli na propláchnutí

120 g soli

I jikry ze pstruhů nebo štiky lze připravit jako kaviár a to jak ze zralých, tak i z nezralých jiker. Je oranžový podobně jako z lososa a nejlépe chutná čerstvý, jen mírně osolený.

Jikry propláchneme ve studené vodě, zbavíme je blanek, potom jikry opatrně a pečlivě opereme v čisté vodě s přídavkem soli (na 1 l vody použijeme 80 g soli), a  necháme důkladně okapat –  (přecedit přes čajové sítko).
Oprané jikry vložíme do roztoku soli a vlažné vody, tedy při váze jiker 1 kg použijeme 2 l vlažné vody promíchané se 100-120 g soli, 2x-3x je opatrně promícháme rukou
V nálevu necháme jikry 1,5-2 hodiny (podle velikosti jiker), pak kaviár vyjmeme a necháme důkladně okapat
Takto připravený kaviár lze ihned podávat, nebo při teplotě 2-3 °C skladovat asi 2-3 dny,
pokud jikry prosypeme hrubou solí, lze je uchovávat i déle.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (417) Nepravý kaviár

  1. Katyp50 napsal:

    Nojo, já jsem zmlsanec z kaviárů z Ruska, tehdy SSSR – to už je dáááááááávno.
    Jezdila jsem tam služebně min. 1x měsíčně a bydlela v tehdy luxusním hotelu poblíž Kremlu. Tam byla pro cizince vybraná patra a na nich bufety ranní snídaně. Jižní, Východní, Západní a Severní roh, podle toho, kde dotyčný bydlel. Plastové stolečky a židle, bufík jednoduchý – párečky, vajíčka, černý nebo bílý chléb, jejich zvláštní salám, sýry, úžasné máslo, ryby uzené nebo solené a hlavně – KÝBL KAVIÁRU! Plus zakysaná smetana. Kaviáru si každý mohl nabrat kolik chtěl. Jojo. Tak já si nabírala. A v den odletu jsem si nabrala i plnou skleničku domů. Ikra ketovaja byla moje slabost. Miluju kaviár, ale bohužel, nemám na něj. Tenhle bych si i zkusila, jenže kde mám koupit jikry?
    Ale dobrý kaviár, máslíčko, bagetka…….. ach jo. Třeba někdy.
    A černý kaviár – krabička v přepočtu za 2.000,-, tak to byl také nářez. Porcelánová lžička, kaviár uložený na ledovém polštářku v misce, úžasný bílý chléb, vodka jako aperitiv, k tomu kaviáru šampaňské, které dolévali pozorní číšníci……. tak taky třeba někdy. Asi už mám v luxusu vybráno.

  2. BOYE napsal:

    Já ty malý blbý kuličky můžu ze všeho. Jen musí být čerstvé. Pravý velký černý jsem jedla taky jen v Sajůzu a předloni u kamaráda, jehož žena je Ruska a dostali z domova padárok s Nóvym gódom… Jinak si i kupuju jikry a mlíčí v lahůdkářství, je to jakoby salát. A vždycky, když kupuju ryby, doufám, že to budou holky. A na Vánoce, kdy jde o kvalitu polífky, bojuju vnitřní boj se strašlivým satanášem Užírákem…
    Tyhle poslední dva recepty mě tedy dostaly. Mám v mrazáku filé a to je pro příštích deset dní od ryb všechno, tak budu trpět a ani ta bábovka, nad kterou to dneska jede, mi slzy chtíče neosuší 🙁 ( 😉 )

    • Jana Macůrková napsal:

      Můj tatínek byl rybář a tak na 98% u kapra poznám, jestli je to holka nebo kluk.
      Jednou jsem takhle byla přev vánocemi na školení v Praze a když už jsem šla pomalu na autobus, tak jsem se zastavila u kádí s rybami právě v okamžiku, kdy takový mladý kluk láteřil nad paní, která chtěla mermomocí jikrnačku. Jak prý to má poznat? Já se nechala vyprovokovat a říkám, vemte támhletoho asi 3 kg velkého, to je určitě jikrnačka. A ten mladej, že prý ji i paní zadarmo vykuchá, jen aby se přesvedčil, že mám či, jak on doufal, nemám pravdu. A že když to bude jikrnačka, že mi dá dalšího kapra zadarmo, jen když mu to prozradím.
      Jela jsem domů s igelitkou plnou 3,5 kg kapra, paní byla spokojená a myslím, že ten mladej trouba si to pamatuje dodnes – takřže holky, kapří holka je u břišní nepárové (řitní) ploutve výrazně oranžovější než kapr mlíčňák.

  3. Vera M. napsal:

    Já jsem měla sousedku Rusku, moc příjemná a milá dama, děti jsne měly stejného veku. I scházely jsme se rodiny krátce po půlnoci o Silvestru a její rodina, která přijela na návštěvu, poskytla obří červené kuličky pravé vyzy. Teda to byl vážně mazec!! Lahoda. Někdy se dá u prodejců zamluvili vnitřnosti od zákazníků, kteří chtějí rybu zabit a berou jen boky bez hlavy a vnitřnosti. Pak se to vaří a hoduje !!!

  4. kvetula.v napsal:

    Loni jsem dostala 3 kapří hlavy s velikejma porcema jiker. Já do polívky radši mlíčí, tak jsem sháněla co s jikrama – ono jich ke každé hlavě byla opravdu veliká hrouda. Nakonec z nich byl výborný salát 🙂 . Teď jen doufám, že se švagr zase někdy pochlapí 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..