2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky mléka
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do perníku
1 lžíce cukru
3 lžičky oleje
4 vajíčka
špetka soli
1 lžička perníkového koření
2 lžíce medu, 120 g máslo
Sypké přísady smícháme, přidáme mléko, olej, vajíčka a zpracujeme těsto.
Na vaflovači pečeme stejně jako normální vafle, nebojte se, nelepí se.
Celé pětice necháváme pohromadě, ostrými nůžkami opatrně odstřihneme to, co případně přebývá na okrajích.
Po vychladnutí slepujeme medem smíchaným s máslem do hladka.
Necháme chvilku ztuhnout v ledničce.
Pozn: je to na okamžitou spotřebu, tato „Marlenka“ druhý den osychá na povrchu. Ale je to rychlé a když se ohlásí návštěva, je to za chvilku a není toho zase tak moc.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Jejda, tohle jsme „vařili“ za mala s bráchou z kulatých dortových oplatek, kterým jsme říkali suchý cvrčky…
Asi si ten vaflák budu muset pořídit. Milý Ježíšku, …
Já toto dělávala dědovi. Neměl „žuby“ a vždycky chtěl ty
měkké sušenky. Tak dorťáky potřít každý marmeládou
a nechat 1-2 dny uležet zatížené v lednici. Pak to bylo měkké
nemusel kousat a jak mu chutnalo. 🙂
Mankote, Ježíšku, přej si taky něco pro sebe a ne jen fujtajblítka do kuchyně. To už máme kráješ na knedlíky, vaflovadlo, …
Určitě je to dobré, ale pro rychlou návštěvu trochu pracné. Já v těch případech, kdy se někdo přiharcuje nečekaně, s úspěchem vyrábím třepací dort. Piškotové těsto, do mísy s víkem naliju 2 šlehačky, 2mandarinkové kompoty a dve vanilkové pudingy bez vaření Olé. Všechno se to protřepe do zhoustnuti, natře na piškot, může se posypat hoblinkami čokolády. A když je jó fofr,do pohárků můžete dát nalámané cukrářské piškoty a směs na ně navršit. Celá příprava zabere 10 minut. Když jsem o třepacím dortu slyšela, dost jsem se ošklíbala. Pak jsem ho ochutnala a ejhle, chutnalo mi to!
Třepací dort absolutně nemá chybu! Akorát že jsem se chystala ho sem hodit a tys mi do toho šlápla 🙂
59-Jojo, dělávám. Je výborný, ale já na na kupovaném korpusu.
A protože nemám běžně suroviny – šlehačku, mandarinky i ten
korpus doma, tak nečekané návštěvy utřou nos. Mají se nahlásit
dopředu. Dostanou kafe, čaj a sušenky. 🙂 🙂
🙂 🙂 🙂
Já myslím, že ho klidně můžeš dát, aspoň bude v seznamu. V diskusich se zpětně blbě hledá.
To je fakt
A až to budeš dávat, můžeš na konec připojit poznámku, že natřepané je dobré i jako náplň do rolády 😉
Jojo já ho právě dávala do krému na dort.Zkoušela jsem domácí mascarpone tak jsem dávala tvaroh mascarpone a ten Olé pudink.Sušenkový korpus a na krém jahody a želatinu.
Synátoři mají příští týden 39.tak trénuju.Možná bych ho mohla vyfotit a poslat Janě?
Zcela určitě, jakékoliv recepty s fotkou posílej a neptej se.
ok …
Jé třepací dort! Já už na něj úplně zapomněla. Dělávala jsem ho moc ráda. Kupovala jsem hotový korpus a když byl čas, ještě jsem nahoru pokladla kousky ovoce a zalila želatinou.
Konečně vím, co je to třepací dort!
Olé je poklad. Já krizovky řeším tak, že ho šlehačem naperu do jogurtu (jakéhokoli), do misky krémíček, ovoce a dlouhý piškot, nebo jen trubičku.
A z dětství jsem si přinesla: Jeden obyč vanilkový puding. Kostku tvarohu do mickéru, zalít vařícím pudingem, pořádně rozmickovat, nechat v mističkách ztuhnout. Máma na to dávala jablečné pyré. La-ho-da!
Před dávnými časy přinesl syn kolegyně recept z koleje : Uvařit dva pudinky, vmíchat do nich kostku tvarohu (vaničky tehdy ještě nebyly), zjemnit kouskem másla a přimíchat okapaný kompot. Prý by se to mělo nechat vychladnout, ale oni to požírali hned. Já to občas dětem dělávala a mlaskali si. Hlavně toho bylo hodně, chutné a za slušný peníz, což byla pro mne důležitá kriteria.
Jé, to bychom mohli udělat sekci „recepty z kolejí“! To by se vykopávaly poklady…
Ani mi nemluv. Škoda, že jsem tenkrát nestihla vyfotit tu připálenou konvici (hliníkovou) na čaj – poněkud neměla dno. Některé kolegyně byly, co se týká vaření, neskutečné…
To je docela běžný recept, když nedáš na konci to ovoce, ale jen pudink a tvaroh, a necháš to vychladit, je z toho velice slušný termix.